Добро начало. Много, много добро начало за всички, обяви Тръмп след два часа очи в очи с Путин

OFFNews 16 юли 2018 в 17:24 5282 1

Снимка АП

Приблизително два часа продължи планираната да приключи в рамките на 90 минути първа самостоятелна среща между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. След края ѝ и преди началото на следващия кръг разговори, в по-разширен кръг и от двете страни, американският президент я обобщи с две изречения. В отговор на извикал въпроса си репортер в президентския дворец в Хелзинки Тръмп отговори: "Мисля, че е добро начало. Много, много добро начало за всички".

След срещата очи в очи между президентите започна късният обяд (в 16:25 ч. местно време) на двете делегации в Огледалната зала. Кадри на CNN показаха, че всеки от президентите е придружаван от шестима свои съветници.

Американският посланик в Русия, държавният секретар, ръководителят на администрацията в Белия дом, съветникът по националната сигурност Джон Болтън, експертът по въпросите на отношенията с Русия и съветникът на Тръмп Фиона Хил съставят антуража на Тръмп.

Шестимата съветници на Путин включват говорителят му Дмитрий Песков и външния министър Сергей Лавров.

Срещата Путин-Тръмп нямаше предварително определен дневен ред. Американският държавен глава обяви, че двамата могат да си говорят за "всичко" - отбрана, Китай, ядрена енергетика. Той обаче пропусна да спомене въпроса за руската намеса в американските избори, Сирия, Северна Корея, НАТО, Украйна.

Руският подход към разговорите бе малко по-различен. Путин не говори пред медиите. Вместо това посолството на страната в САЩ публикува съобщение в любимата на Тръмп социална медия - Туитър, според което двамата президенти ще обсъдят начините за нормализиране на двустранните отношения, както и актуални международни въпроси, ситуацията в Украйна, Сирия и Корейския полуостров, както и борбата с тероризма.

Срещата между двамата държавни глави се провежда на неутралната финландска територия. Заради нея в столицата Хелзинки има протести - и срещу Тръмп, и срещу Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови