Доклад: Руски хакери под иранско прикритие са атакували над 35 страни по света

OFFNews 21 октомври 2019 в 19:32 3695 1

Снимка АА

Хакери от Русия, „маскирани“ като ирански, са извършили кибератаки в над 35 страни по света, съобщи Би Би Си /BBC/.

Публикацията се позовава на доклад на британския Национален център за киберсигурност /NCSC/ и на Агенцията за национална сигурност /NSA/ на САЩ. „Никога не бяхме се натъквали на подобно майсторство. По принцип е много сложно да се замаскираш под друга група“, отбелязва директорът по операциите на NCSC Пол Чичестър.

По данни на британското и американското разузнавания мрежите на иранската хакерска група OilRig са били разбити от руските хакери от групата Turla, за да шпионират няколко страни с помощта на присвоените от иранците ресурси.
Разследването е започнало през 2017 г. след кибератака на британски академичен институт. В хода на проверката NCSC разкрива, че атаката е осъществена от групата Turla, използвала инструментите и методите на OilRig.

Повечето от кибератаките са регистрирани в страните от Близкия Изток. Целта на групата е била да се сдобие със секретна информация от редица държавни структури.

Според доклада към момента няма доказателства за съучастие на иранската група, или за това дали е била наясно, че хакери от Русия използват нейни ресурси.

Би Би Си уточнява, че въпреки, че британският Национален център за киберсигурност не свързва пряко тези атаки с властите на Русия и Иран, по-рано наблюдатели са посочвали връзката на Turla с руските държавни структури и на OilRig с иранските.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

22.10 2019 в 01:34

:))) В руският интернет има и по-прилични съобщения за това. Имената, структурите на групите, подчинението им.
Както и и-мейли за връзка с тях, в случай че е станала грешка:))
Не, руските и иранските хакери не работят заедно. Те просто имат различни задачи.