Доминик Рааб е новият британски министър за Брекзит

OFFNews 09 юли 2018 в 14:35 1972 0

Доминик Рааб е назначен за министър за Брекзит, съобщиха от кабинета на Тереза Мей. Той бе определен от британския министър-председател, след като предшественикът му Дейвид Дейвис подаде оставка в знак на несъгласие с плана на правителството за запазване на тесни търговски отношения с ЕС.

Рааб е министър на жилищното строителство. Той лобираше за излизането на Великобритания от Съюза през 2016 г., когато се проведе референдумът.

Дейвис подаде оставка в събота през нощта, обявявайки, че Тереза Мей е "дала твърде много неща твърде лесно". Дейвис коментира, че не може да остане на поста си, защото вече не вярва в плана за бъдещите отношения между Великобритания с ЕС, който беше подкрепен от кабинета в петък. Той допълни, че се надява оставката му да улесни Великобритания да се противопостави на опитите на ЕС да извлече бъдещи отстъпки.

44-годишният Рааб, работил като адвокат преди да стане депутат през 2010 г., сега ще поеме всекидневните преговори с ЕС и Мишел Барние. Той е част от правителството от изборите през 2015 г., като първоначално беше в Министерството на правосъдието.

Европейската комисия отклони исканията за коментар на смяната на министъра, с когото преговарят. Оттам заявиха, че ще продължат да преговарят с "добра воля", за да опитат да осигурят споразумение по условията за излизането на Великобритания от ЕС и бъдещите ѝ отношения със Съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови