Доналд Тръмп: Диалог с Русия, но с повишено внимание

В Лондон той говори за импийчмънта, срещна се с други лидери и с кралското семейство, и организира набиране на средства за кампанията си

OFFNews 03 декември 2019 в 23:47 1831 0

Снимка Businessinsider

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи като непатриотични и неблагоприятни за страната усилията на демократите по повод разследването за импийчмънта му.

Това той подчерта в Лондон, където пристигна за срещата на върха на НАТО, предаде Радио Гласът на Америка /Voice of America/. Той изрази недоволство заради насрочените поредни изслушвания по разследването, инициирано от демократите, във времето, когато той самият е в Лондон.

„Смятам, че да устройваш представление е много непатриотично от страна на демократите. Считам, че това е неблагоприятно за нашата страна“, посочи Тръмп. Той заяви, че е изцяло съсредоточен във въпросите на външната и вътрешната политика, и изобщо не мисли за импийчмънта.

Президентът изрази увереност, че тази ситуация няма да попречи на позициите му на световната сцена. „Аз се познавам с повечето от лидерите. Ние с тях добре се разбираме. Импийчмънт, това е изфабрикувано. Това е измислено единствено заради политическата изгода“, каза той.

Тръмп започна визитата си в Лондон с обещанието изобщо да не се намесва в предстоящите избори във Великобритания, насрочени за 12 декември. „Нямам нищо на ум по този повод. Това ще бъдат много важни избори за тази велика страна, но аз нищо конкретно не мисля“, посочи американският лидер във вторник по време на съвместната си пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след двустранната им среща.

Той обаче все пак изказа мнението си за британския премиер Борис Джонсън: „Борис е много талантлив и аз мисля, че той ще се справи отлично“.

Неотдавна Джонсън в интервю призова Тръмп да не се изказва в негова подкрепа, като отбеляза, че е „най-добре нито една страна да не се въвлича в изборните кампании на друга“.

Световните лидери рядко нарушават дипломатическите норми и си позволяват мнения по повод на избори в други страни, отбелязва VoA.

Тръмп подчерта също, че САЩ по никакъв начин не са заинтересовани от Националната служба по здравеопазването във Великобритания. „Ние нямаме абсолютно никакво отношение към нея. Тя на нас не ни е необходима, дори да ни я поднесете в сребърна чиния“, увери Тръмп.

Стремежът на Тръмп да приватизира националната служба по здравеопазването стана един от централните въпроси в британската предизборна кампания: Джеръми Корбин обвини Джонсън и Консервативната му партия, че са включили това в споразумение със САЩ, което е планирано да бъде сключено след Брекзита. Джонсън отхвърля тези обвинения.

Тръмп се срещна и с президента на Франция Еманюел Макрон, и с канадския премиер Джъстин Трюдо, пред когото подчерта силата на американско-канадските отношения. В програмата е предвидена среща и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Във вторник Столтенберг даде висока оценка на Тръмп, като отбеляза, че неговата инициатива по въпроса за финансирането на алианса е оказала реално влияние на ситуацията – другите членове на НАТО са увеличили отбранителните си бюджети на 130 млрд.долара, а към 2024 г. този показател ще достигне 400 млрд.

Освен това, Тръмп се е срещнал със свои поддръжници на закрито събитие, в хода на което се очаква да бъдат събрани 3 млн.долара за неговата предизборна кампания.

По време на съвместната си пресконференция с Макрон той заяви, че обмисля и в момента се обсъжда възможно налагане на санкции срещу Турция заради покупката на руските противоракетни системи С-400.

„Както знаете, Турция искаше да купи нашата система Patriot, но администрацията на Обама не позволяваше, а склони едва, когато Анкара беше готова да купи друга“, посочи Тръмп пред журналистите.

Американският лидер изрази увереност, че руският президент Владимир Путин иска да сключи споразумение за контрола върху въоръженията. Според него САЩ искат същото и сключването на такова споразумение би било много благоприятна стъпка. Той отбеляза, че диалогът с Русия е добро нещо, но винаги е наложителна бдителност.

Тръмп прогнозира голям прогрес по въпроса с Украйна, тъй като там ситуацията е изключително важна.

Макрон посочи, че заради стабилността в Европа и деескалацията на конфликтите е необходим диалог с Русия. Според френския лидер в момента ситуацията с отношенията с Русия не е най-доброто решение.

В отговор на въпроса на американски журналист трябва ли Франция да поеме по-активната роля за решаването на съдбата на пленените бойци от Ислямска държава, Тръмп пренасочи въпроса към Макрон в опит за шега, като го запита дали не би приел такива.

Френският президент даде пространен отговор, като отбеляза, че бойците в тази групировка от европейските страни са малцинство и че е нецелесъобразно фокусът да бъде в тях, вместо в по-мащабния проблем. Според него, приоритет е приключването на войната срещу групировката.

„Ето защо той е прекрасен политик – това един от най-ловките не-отговори, който бях принуден да чуя, но това е нормално“, коментира Тръмп.

По-късно във вторник президентът на САЩ се срещна с членовете на кралската фамилия. Той и Мелания бяха приети от принц Чарлз и Камила, след което с всички останали лидери на НАТО присъстваха на приема в Бъкингамския дворец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!