Доналд Тръмп: Трябваше да си тръгнем заради санкциите

OFFNews 28 февруари 2019 в 13:45 2359 0

Снимка Ройтерс

След като по-рано днес американският президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун не достигнаха до споразумение по въпроса за ядреното разоръжаване, на пресконференция Тръмп обяви, че севернокорейската страна е "поискала от САЩ твърде много".

„Те искаха санкциите да бъдат премахнати изцяло, но ние нямаше как да се съгласим с това… Просто трябваше да си тръгнем“, каза пред репортери Тръмп по време на пресконференцията, проведена днес след провала на преговорите.

Той допълва, че те са били готови да изпълнят много от изискванията на САЩ, но е могло да се направи такъв голям компромис.

ООН и Съединените щати наложиха санкции срещу Северна Корея, когато през 2017 г. корейската държава предприе поредица от ядрени и ракетни тестове.

„Разделяме се с приятелски чувства, но понякога просто трябва да си тръгнеш и това беше един от тези пъти“, добави Тръмп.

Той казва, че не се знае дали изобщо ще има трета среща между двамата лидери, но определя двата дни като „продуктивни“.

От Би Би Си пишат, че повечето анализатори и медии са очаквали поне една малка сделка да бъде сключена по време на двудневната среща.

Към този момент севернокорейският лидер Ким Чен-ун не е дал пресконференция за случилото се.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин казва в изявление, че е "жалко", че преговорите не са успели да просъществуват, но е хубаво, че лидерите "са постигнали значителен напредък в отношенията си, отколкото преди това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови