Доналд Тръмп искал САЩ да купят Гренландия

OFFNews 16 август 2019 в 15:30 3264 1

Снимка БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп искал САЩ да закупят Гренландия, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници в Белия дом. 

Информацията беше потвърдена и от източници на CNN. 

Тръмп обсъждал неведнъж идеята за закупуване на острова, собственост на Дания, по време на срещи със съветниците си с "различна степен на сериозност". Сред възможните мотиви е засилването на военното присъствие на САЩ в Арктика, както и природните ресурси на острова - въглища, цинк, мед и желязна руда.

„Това трябва да е първоаприлска шега, но е напълно извън сезона“, коментира в социалната мрежа Twitter бившият премиер на Дания Ларс Расмусен.

Въпреки че Гренландия е богата на полезни изкопаеми, в момента тя разчита на Дания за две трети от приходите е бюджета си.

САЩ отдавна разглеждат острова като стратегически важен, като в началото на Студената война създават там радарна база, а след Втората световна война президентът Хари Труман предлага на Дания 100 милиона долара, но страната отказва да продаде острова.

Представителят на Републиканската партия Майк Галахър определи идея на Тръмп като "интелигентен геополитически ход".

Много датски политици обаче коментираха информацията, като отбелязаха, че Гренландия не е за продан.

"Ако той наистина обмисля тази идея, това е окончателно доказателство, че е полудял", заяви говорителят по въпросите на външната политика на популистката Датска народна партия Сорен Есперсен пред националната телевизия DR.

"Мисълта за Дания да продаде 50 000 граждани на Съединените щати е напълно нелепа", добави той.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен и премиерът на Гренландия Ким Килсен все още не са коментирал публично информацията. Коментар по темата за момента няма и от Белия дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови