Доналд Тръмп-младши уби застрашен от изчезване архар в Монголия

OFFNews 12 декември 2019 в 10:41 6409 0

Синът на американския президент Доналд Тръмп-младши застреля екземпляр от застрашения от изчезване див овен архар по време на лов в Монголия, съобщи Гардиън. 

Наследникът получил специално разрешение да ловува рядкото животно от президента на Монголия. 

Архарите се отличават с големите си рога и се смятат за национално съкровище в азиатската страна. Затова се изисква и специално разрешение за лов. 

Според експерти разрешителното се издава с контролирана и напрозрачна система, която е въз основата на пари, връзки и политически интереси. 

Смята се, че разрешителното на Тръмп-младши не било в срок, защото от напускането на страната и издаването на разрешителното е минал един месец.

"Тръмп-младши застреля архара през нощта, като използваше пушка с лазерен мерник", казва един от пазачите на ловната дружинка. 

Пазачът допълва, че синът на американският президент е наредил архара да не се разфасова на място, за да не му се повредят козината и рогата. Смята се, че той е убил и много рядък червен елен, за който също се изисква разрешително. 

За да внесе в САЩ ловен трофей от застрашен от изчезване вид, по закон американските ловци трябва да представят доказателства, че отсрелването на екземпляра е не е навредило за цялостното състояние на съответния животинския вид.

Самият президент Доналд Тръмп се изказа против тази практика, като нарече подобни ловни практики "филм на ужасите", въпреки че двамата му синове са запалени трофейни ловци.

През 2008 г. президентът Георги Първанов на посещението си в Узбекистан също се смята, че е гръмнал архар. Той отрече, въпреки че новината бе потвърдена от различни източници. 

Според закона на Узбекистан "нарушаването на режима в защитени природни територии довело до голяма щета (от сто до триста минимални заплати) или до други тежко последствия, наказва се с глоба до 50 минимални заплати, както и лишаване от определено право за 5 години или с до 2 години поправителен труд."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови