Доналд Тръмп ще бъде изслушан в Конгреса на САЩ заради връзките му с Путин

Вилдан Байрямова 13 януари 2019 в 15:57 2243 0

ПР, Комисия по външните работи на САЩ

Снимка foreignaffairs.house.gov

Комисията по външните работи в американския конгрес планира изслушване на президента Доналд Тръмп заради съмнения около срещите му с руския държавен глава Владимир Путин.

Съобщението за това е публикувано на официалната страница на комисията. В него се посочва, че „всеки път, когато Тръмп се среща с Путин, страната е в неведение“. „Америка заслужава истината и комисията по външните работи смята да я изясни. Ще проведем изслушвания, на които ще проучим мистериите около странните взаимоотношения на Тръмп с Путин и неговите сътрудници, а също и как тези тъмни връзки влияят на нашата национална сигурност“, пише председателят на комисията Елиът Енджъл. 

В същото време „Вашингтон пост“ съобщи, че Тръмп упорито е криел от администрацията си подробностите за първите си преговори с Путин, състояли се през лятото на 2017 г. по време на срещата на Г-20 в Хамбург. Тръмп пристигна в Хамбург заедно с тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън, когото уволни през март 2018 г. и го замени с директора на ЦРУ Майк Помпео. Авторът на публикацията Грег Милър се позовава на анонимен официален източник от американската администрация. След въпросната среща Тръмп прибрал записките на преводача и наредил да не споделя абсолютно нищо с други хора от администрацията.

Според бивши и действащи членове на правителството на САЩ, това е станало известно, след като един от съветниците на Тръмп в Белия дом и високопоставен представител на Държавния департамент са поискали от преводача информация за срещата на двамата лидери, но получили отказ. „Президентът Тръм отиде твърде далеч, за да прикрие подробностите за разговорите си с руския президент Владимир Путин, позволи си да отнеме бележките на своя преводач и го инструктира да не обсъжда това с други служители на администрацията“, се посочва в статията.

„Ограниченията, които Тръмп наложи, са част от по-широк негов модел за защита на комуникациите му с Путин от публичен контрол и лишаване на дори високопоставените длъжностни лица в собствената му администрация от пълното познаване на това, което той казва на един от основните противници на САЩ. В резултат на това няма подробен запис, дори в класифирирани файлове, за срещите на Тръмп „лице в лице“ с руския лидер на 5 места през последните две години. Подобна празнина би била необичайна във всяко президентство, още повече докато Русия се стреми да инсталира онова, което американските разузнавателни агенции описаха като безпрецедентна кампания за намеса в изборите. Специалният съветник Робърт Мюлер смята, че е в заключителния си етап едно разследване, фокусирано в голяма степен върху това дали Тръмп или неговите сътрудници са заговорничили с Русия по време президентската кампания от 2016 г. Новите подробности за продължаващата тайна на Тръмп подчертават степента, в която твърде малко се знае за комуникациите му с Путин, откакто бе избран за президент“, коментира авторът на публикацията.

В събота в интервю пред тв канала „Фокс Нюз“ Тръмп заяви, че никога не сее  опитвал да скрива каквито и да били подробности, свързани със срещите му с руския държавен глава. В отговор на въпрос за публикацията от петък в „Ню Йорк Таймс“, в която се твърди, че от ФБР тайно са проверявали дали Тръмп действа в полза на интересите на Русия, той каза, че това е възможно най-оскърбителната статия, която някога изобщо е чел. Главата на Белия дом атакува и „Вашингтон пост“ и собственика му Джефри П. Безос заради публикация със същото съдържание. Американският президент уточни, че с Путин е разговарял за Израел, наред с другите теми, а всеки можел да чуе тази среща, тъй като записът бил отворен, но не посочи детайли. Запитан от водещата дали някога е работил за Русия, Тръмп отговори: „Мисля, че това е най-обидното нещо, за което съм питан някога“.

Според бившия заместник държавен секретар Строб Талбот, цитиран от „Вашингтон пост“, „тайната на Тръмп около Путин е не само необичайна от гледна точка на историческите стандарти, това е скандално“. „Това затруднява правителството на САЩ – експертите, съветниците, служителите в кабинета, които са там, за да служат на президента, и със сигурност дава на Путин много повече възможности да манипулира Тръмп“, казва Талбот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews