Доналд Туск към еврокомисаря по земеделието: Пич, подай си оставката

OFFNews 19 април 2023 в 11:52 3219 3

Снимка Portal Spożywczy

Доналд Туск на заседание на парламентарния клуб на Гражданска платформа в Люблин.

„Днес си струва да настояваме еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски, назначен от ПиС (управляващата в Полша "Право и справедливост", б. р.) да си подаде оставката, защото не е направил нищо по отношение на зърнената криза“, заяви лидерът на опозиционната Гражданска платформа и бивш председател на Европейския съвет по време на двудневно заседание на парламентарния клуб на партията в Люблин.

„Пич, подай си оставката, откажи се!“ – призова Туск пред съпартийците си. Доскорошният лидер на Европейската народна партия направи двудневна обиколка в Люблинското воеводство на Полша и се срещна с фермери от региона, а срещата със земеделски производители от Липск в района на Замошч беше непосредственият повод да поиска оставката на Войчеховски. „Мога да кажа, че съм удовлетворен от тази среща, защото хората казаха какво мислят за тази власт, какво й желаят на тая власт“, каза Туск.

По думите на опозиционния политик казаното от фермерите пред него е било "описание на пропуски в невъобразим мащаб", тъй като дълги месеци не е направено нищо за спиране на зърнената криза, въпреки че фермерите сигнализираха за този проблем още през май миналата година. Междувременно представители на правителството във Варшава уверяваха, че няма проблем с украинското зърно. „А в същото време някой печели от всичко това“, отбеляза Туск. Причината да поиска оставката на Войчеховски е, че полският представител в ЕК не е направил нищо за зърнената криза, а е очаквал указания от партията, която го е изпратила в Брюксел. Туск обяви еврокомисаря по земеделието, че е пропилял цяла година. „Днес разговарях с петима фермери, всеки един от тях изглеждаше по-компетентен от Войчеховски“, обобщи бившият шеф на Европейския съвет.

В резултат на натрупалото се недоволство в средите на полските зърнопроизводители и в навечерието на тазгодишните парламентарни избори в Полша правителството във Варшава наложи забрана за вноса и транзита на украинско зърно и селскостопански продукти, но след разговори с Киев Полша отмени забраната за транзит, като изготви съвместно с украинската страна механизъм за проследяване на транспорта с украинско зърно, така, че нито едно зрънце да не остане в страната.

В подкрепа на полската гледна по зърнената криза точка политиците и медиите във Варшава търсят подкрепа за позицията си в реакциите на политиците и зърнопроизводителите в България, Румъния и Унгария. Порталът Kresy.pl цитира българския служебен министър на земеделието Явор Гечев, който обвинява Европейската комисия в мудност заради "наводняването" на Източна Европа с украинско зърно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

3

Читателка

22.04 2023 в 09:50

Елементарно пазарно поведение е при свръхпредлагане цените да падат. Нашите зърнари не знаят такова движение, за тях цените могат да вървят единствено и само нагоре.. Е..това лято няма да си сменят майбас-ите с новия модел...И аз плача вече!!

-529

2

6екеr4о

19.04 2023 в 14:54

Уважаеми АнтиЗ,
нямам представа от къде е представената от Вас информация, но са ми обяснявали компетентно, че самите български зърнари са си препълнили складовете с евтино украинско зърно с идеята за некаква последваща далавера, а сега ореваха орталъка!?

Аз предпочитам да ми е евтино олиото и хляба, като 5 пари не давам за бентлитата на Бенчовците! Ама Бенчев, освен че е пръв приятел на Митьо Очита, има и квалитетен Ролс Ройс...

10298

1

AntiZ

19.04 2023 в 13:33

0.3% е украинското зърно в България. Не сме наводнени а направо се давим от него...