Двама палестинци и двама израелски войници убити в многохилядни протести в Ивицата Газа

OFFNews 30 март 2019 в 19:40 2884 0

Двама палестинци и двама израелски войници са били убити при сблъсъци по време на масови протести, с десетки хиляди участващи палестинци в Ивицата Газа. С тях те отбелязаха годишнината от началото на седмичните протести по границата с Израел, наречени "Големият марш на завръщането", предоха "Фокус" и AFP, като цитираха палестинските власти.

Протестиращите искат да получат правото да се върнат в някогашните си домове в териториите, които сега са част от държавата Израел.

Единият убит е 17-годишен палестинец. Другият е бил убит от израелски огън в демонстрация през нощта срещу събота, според палестинското здравно министерство, което твърди още, че десетки хора са ранени.

Израелските власти съобщават за около 40 хил. протестиращи, предаде Би Би Си. Демонстрантите хвърлят бомбички, камъни и палят автомобилни губи, докато израелците отговарят със сълзотворен газ и стрелба.

Протестите избухнаха след напрегната седмица в Газа, в които палестински бойци изстреляха ракети към Израел и израелските военновъздушни сили отговориха на удара.

Палестинците протестират по границата от 30 март 2018 г. в рамките на "Големия марш на завръщането".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews