Двама руски агенти опитали да шпионират химическа лаборатория в Швейцария

OFFNews 14 септември 2018 в 16:00 2825 0

Снимка ТАСС

Двама руски агенти са били арестувани тази пролет в Холандия по подозрение в шпионаж срещу химическа лаборатория в Швейцария.

Това съобщиха днес швейцарският вестник "Тагес анцайгер" и холандският "Ен Ер Це Ханделсблат", извършили съвместно разследване. 

След ареста двамата руснаци са били екстрадирани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Швейцарската разузнавателна агенция е потвърдила пред "Тагес анцайгер" арестите. Според вестника те са били извършени след съвместни действия на властите във Швейцария, Великобритания и Холандия за предотвратяване на заговора срещу лабораторията "Шпийц" край Берн, в която работят експерти по ядрени, биологически и химически оръжия.

Говорителят на швейцарската лаборатория обяви, че може да потвърди само, че в лабораторията е била цел на хакерски атаки, но не е имало изтичане на данни. 

В тази лаборатория са били изследвани образци от отровен газ, пуснат в Сирия, както и проби от нервнопаралитичното вещество, с което през март в Англия бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му.

"Тагес анцайгер" уточнява, че арестуваните в Холандия не са същите лица, заподозрени от британската прокуратура като извършители на покушението срещу бившия руски шпионин.

Холандското издание твърди, че заловените в Холандия двама руснаци са работели за руското военно разузнаване и са притежавали "оборудване за проникване в компютърната система" на лабораторията "Шпийц". В статията на "Ен Ер Це Ханделсблат" не се уточнява имало ли е съдебен процес срещу тази лица и какви обвинения е можело да им бъдат предявени.

Русия веднага обяви, че написаното от двете издания не отговаря на истината. Темата беше коментирана от говорителя на руското посолство в Швейцария Станислав Смирнов, който нарече статиите "абсурдни" и "поредния кръг от антируски изблици".

 "Запознахме се със статията и тя предизвиква много въпроси", посочи Смирнов и допълни, че в историята има много неясноти и тя се позовава на анонимни източници. 

"Това е някакъв абсурд, поредните обвинения, които не са подкрепени от нищо", каза той, цитиран от ТАСС.

Руското посолство в Холандия е отказало коментар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews