Джефри Сакс: Европа плати твърде висока цена за войните на САЩ

Невена Илиева 14 октомври 2017 в 17:25 11474 3

Снимка ПЕС

Джефри Сакс, американският икономист, директор на Института за Земята в Колумбийския университет и един от най-младите икономически професори в историята на Харвард, бе гост на Втората икономическа конференция на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел. По време на речта си той бе категоричен: Европа не работи добре, разликата в стандарта между Северната и Южната част на Европейския съюз е твърде голяма.

Изоставащите страни имат нужда от устойчиви политики, които да лежат на принципите на социалната демокрация, а не либерализиране на пазарите. За да се справи с бежанската криза, Съюзът трябва да подкрепи страните, от където идват най-много мигранти. В речта си той бе остър - с приемането на огромния брой бежанци европейските граждани са платили "твърде висока цена за войните, водени от САЩ в Близкия Изток".

"Европейският съюз не работи добре. Южна и Източна Европа не функционират като Севера. Южната част на континента е в криза, Източна Европа е много по-бедна, с изключение на някои страни като Братислава и Полша - тя е в по-добро състояние от преди 25 г., но в Румъния и България ситуацията е много по-сложна", каза Сакс, "Австрия, Германия, Холандия, Норвегия - това са страни, които са създали институции, уловили духа на социалната демокрация, като са осигурили безплатно образование, здравна грижа, подкрепа при майчинство. Това изгражда едно достойно общество".

Според професора, за да догонят Севера, изоставащите страни трябва да се стремят към иновации и динамика, инвестиции в образованието и науката: "Голямата разлика между Северна и Южна Европа не се състои в това коя икономика е по-либерална, а в това къде университетите си сътрудничат с производството", заяви ученият, "в Северна Европа нещата се развиват много добре, социалната демокрация върви ръка за ръка с техническите иновации. Повече от 4% от БВП на страните там се инвестира в научна дейност".

"В Централна и Източна Европа образованието не е достатъчно, няма климат за нови дружества, а либерализацията на пазара не е решение на този проблем. Европа се нуждае от технологични иновации. Тя може да достигне това посредством множеството си университети и именно в тях се корени красотата на Стария континент", допълни той.

"Един от големите проблеми на Европа е конкурентоспособността и по отношение на технологиите на световно ниво. Трябва да сме много интелигентни, когато използваме технологии. Европа има нужда от технологична политика, тук няма световни лидери по технологии - вижте Google, Amazon, Alibaba - те не са европейски", заяви професорът.

Друго от големите предизвикателства, пред които Европа е изправена, е преодоляването на бежанската криза. С идването на огромен брой мигранти се промени облика на Европа, на преден план бяха зададени въпросите за идентичността на страните.

"Крайно десните популистки партии набраха сила в тези условия, но те са добри само за нацията, не и за мигрантите", каза Сакс и заяви, че левицата трябва да намери изход от ситуацията. Според него политиката, която ще разреши проблема с постоянно прииждащите бежанци, не лежи в това да отворим вратите си широко за тях, "защото още на следващия ден пред тях ще застанат милиарди".

Според него трябва да се създаде план за една устойчива политика, която да работи в полза на гражданите на страните, откъдето идват най-много хора:

"От къде идват бежанците - от страни, в които САЩ води войни. Това почти никой не го казва. Общото между всички бежанци е ЦРУ, което подклажда войните. В това отношение САЩ са подпомогнати от Франция и Великобритания - от стария и от новия империализъм", остър бе Сакс.

"Европа плати висока цена за американските войни. Искам да съм ясен - без значение дали харесвате Асад, питам защо той трябваше да бъде изгонен от власт? За всичко това Европа плати много висока цена през 2011 г. Саудитска Арабия и Щатите се съюзиха, свалиха Асад и какво стана - Европа се изправи пред най-голямата бежанска криза, а това подхрани популистите", заяви професорът в един от най-престижните университети в света.

Сега Европа се нуждае от собствена външна политика и политика за сигурност, зави той.

"През 1950 г. населението на Европа е около 700 млн. души. В Африка и Близкия Изток - 350 млн., т. е. две пъти повече. Близо 70 г. по-късно Европа пак е 700 млн., а съседите и са милиард и половина. Увеличаването на растежа на населението в Европа е нулево, което усложнява нещата. В момента Европа има реален интерес в Африка да има икономическо развитие, а в Близкия Изток - мир".

"Само 25 на сто от момичетата в Африка ходят на училище, а повечето от тях раждат по 5 и повече деца". Според Сакс, ако повече от жените в Африка ходеха на училище, нямаше да раждат толкова деца". Той допълни, че иска да се създаде специален европейски фонд за гимназиално обучение в Африка.

"Можем да изградим бъдещето с инвестиции, не със съкращения. Не се отказвайте от данъците, но инвестирайте в нови технологии, те са особено важни за Централна и Източна Европа", завърши речта си Сакс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

16.10 2017 в 12:37

Сакса преживя катарзис, след като съсипа икономиката на Русия и доведе до просешка тояга огромна част от населението. От краен неолиберал, започна да вижда наличието на други хора в света.