Джереми Хънт ще договори сделка за Брекзит, ако стане премиер

OFFNews 16 юни 2019 в 19:55 3117 0

Джереми Хънт

Снимка The Independent

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт има намерение да опита да договори сделка с Брюксел за Брекзита, но ако бъде избран за лидер на консерваторите, съобщава Би Би Си.

„Разликата между мен и Борис Джонсън е в това, че аз ще опитвам да сключа сделка. Аз нямам намерения да създавам обстоятелства, при които споразумението няма да бъде възможно, защото смятам, че ние сме длъжни да предложим на страната най-добрия вариант“, посочва той.

Хънт отбелязва, че ЕС е отворен към търсенето на решения за проблема с ирландската граница. „Те казват, че ако ще работят с британски премиер, който има идеи как да се решат проблемите с границата, ще бъдат готови за ново обсъждане на споразумението“, казва дипломат №1 на Великобритания.

Той и Джонсън имат най-високите шансове да заемат поста на лидер на Консервативната партия, както и този на премиера. Но на първия тур от гласуването Борис Джонсън спечели повече гласове от Хънт. Джонсън допуска излизането от ЕС да стане на 31 октомври т.г. без споразумение.

По-рано стана ясно, че бившата министърка на труда и пенсиите Естер Маквей, която изгуби надпреварата за лидерския пост в Консервативната партия, обяви подкрепата си за кандидатурата на Джонсън. „Той обеща да реализира напускането на Великобритания на 31 октомври без или със споразумение и той стъпка по стъпка показва, че е динамичен лидер, способен да сформира силен екип около себе си, който да осъществи обещанията му“, посочва тя пред The Sunday Telegraph.

Според нея страната се нуждае от силно и оптимистично ръководство и Борис Джонсън е човекът, който разполага с най-добрите шансове за това да я изведе от ЕС, да я трансформира в уверена, самоуправляваща се държава, отворена към външния свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови