Джихадисти избягаха от затвор в Сирия, вероятна е заплаха и за Балканите

Кюрдските сили изоставят районите с хиляди бойци от Ислямска държава в затворите

OFFNews 12 октомври 2019 в 04:28 2913 0

Снимка АА

След турски въздушни удари в Северна Сирия 5-има джихадисти от Ислямска държава са избягали от затвор в сирийския град Камишли, съобщи представител на кюрдските сили, предаде АФП.

„Петимата пленени от кюрдските сили членове на Ислямска държава са избягали от затвора Навкур, намиращ се в западните покрайнини на населения предимно с кюрди Камишли”, е казал представител на Сирийските демократични сили /СДС/, в състава на който влизат кюрдските формирования.

Пазач на затвора твърди, че там зад решетките са затворени чуждестранни бойци от Ислямска държава. Друг представител на СДС е съобщил за периодични бомбардировки близо до затвора Джиркин, който се намира недалеч от Навкур и в който също има джихадисти от Ислямска държава.

Така на практика се оправдават опасенията на много западни държави, които прогнозират бягства на джихадисти от затворите в райони, контролирани от СДС. Общо 7 са строго охраняваните затвори с около 12 000 бойци на Ислямска държава, сред които са не само сирийци и иракчани, но и близо 3 000 чужденци от 54 държави.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че бойците на Ислямска държава, държани в плен от кюрдските сили в Североизточна Сирия, може да избягат вследствие на турската военна операция в региона и да тръгнат към Балканите, Югоизточна Азия и южните граници на Общността на независимите държави /ОНД/.

„След като претърпяха поражение в Сирия, много бойци ще се предислоцират в други региони, където се стремят да създадат нови опорни пунктове – на Балканите, в Югоизточна Азия и, разбира се, за наше съжаление, по южните граници на ОНД”, заяви Путин на заседание на съвета на държавните ръководители от ОНД в Ашхабад, цитиран в официалния сайт на Кремъл.

Путин посочва, че в Северна Сирия се намират зоните, където са съсредоточени бойците на Ислямска държава, които до момента са охранявани от кюрдските военни формирования, но заради навлизането на турската армия там, кюрдите изоставят тези лагери, а джихадистите „просто ще се разбягат“. Според него, заради навлизането на турската армия в региона кюрдите изоставят лагерите със задържаните джихадисти, които „просто могат да се разбягат”. „Не съм сигурен дали турската армия ще може и колко бързо да вземе това под контрол”, казва руският президент.

Той цитира данни на руското разузнаване, според които там се намират стотици хиляди бойци от Ислямска държава. „Това е реална заплаха за нас. Как и накъде ще се придвижат те? През територията на Турция, през други територии ще отидат някъде дълбоко в Сирия, в неконтролирани от никого зони, после през Ирак ще потеглят нанякъде, през други страни от региона? Ние просто трябва да разберем това, да го знаем и да мобилизираме ресурсите на специалните си служби за реакция срещу тази реално възникваща нова заплаха“, посочва Путин.

Руският президент подчертава, че важната роля в този случай е на специализираните структури на обединението, в частност на Антитерористичния център на ОНД. Съвещанието прие и програма за сътрудничество в борбата срещу тероризма и екстремизма за следващите три години.

Владимир Путин коментира и предстоящите мащабни учения на САЩ и НАТО в Европа, и настоя да се обмисли как ОНД да реагира на тях. „Ние неотдавна проведохме учения с над 120 000 участници, но не близко до границите на НАТО, а далеч в Руската федерация. Затова ние не приветстваме опитите за нагнетяване и ескалация по нашите граници. Ние считаме това за вредно, но ще реагираме спокойно. Ние с вас тепърва ще се съветваме как да постъпим“, посочи Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови