Джулиан Асандж съгласен на екстрадиция в САЩ, ако бъде помилван информаторът му

ОFFNews 13 януари 2017 в 15:59 8806 6

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, но само при условие, че бъде помилван Брадли Манинг - информатора му, който е осъден на 35 години затвор, предава "Тайм".

Той би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването му до края на мандата си - 20 януари. 

Пост на официалната страница на "Уикилийкс" в Туитър гласи: "Джулиан Асандж няма да се противопостави на екстрадиция в САЩ, въпреки противоконституционността на образуваното от Министерство на правосъдието дело срещу сайта".

Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа - военни и политически, свързани с американските операции в Ирак. В момента той излежава наказанието си в затвора "Форт Левънуърт" в Канзас.

През ноември 2016 г. информаторът на "Уикилийкс" помоли Обама да смекчи наказанието му на броя на прослужените от него години в американското разузнаване - малко над 6.

Според NBC News, Манинг е включен в селекцията на президента за евентуална комутация.

В последните близо 5 години Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Той също така се опитва и да избегне екстрадиция в Швеция. Скандинавската страна го обвинява в сексуално посегателство, което Асанж отрича и твърди, че ако бъде екстрадиран там, ще бъде пратен в САЩ.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

5

Alicante

13.01 2017 в 16:54

Victimized - каза го просто идеално. Така е, напълно съм съгласен с теб!

13056

4

Какавидков

13.01 2017 в 16:53

Дали е съгласен или не няма никакво значение. Така или иначе скоро ще го изметат от посолството.

25665

3

Victimized

13.01 2017 в 16:48

"Той също така се опитва и да избегне екстрадиция в Швеция. Скандинавската страна го обвинява в сексуално посегателство, което Асанж отрича и твърди, че ако бъде екстрадиран там, ще бъде пратен в САЩ."

Иронията в случая е, че либералите в Швеция яростно настояват за това, че Асандж е изнасилил момиче, без почти никакви доказателства, но доста прилежно покриват ежедневните изнасилвания и посегателства от страна на "мирните" мигранти, които са в огромен процент там, с цел да не им излезе лошо име .....
Това е новия морал в които трябва да свикнем да живеем...