ЕК договори купуването на 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19, когато е готова и безопасна

OFFNews 31 юли 2020 в 22:48 2838 0

Европейската комисия постигна предварителна договореност с фармацевтичното дружество Sanofi за закупуването на потенциална ваксина срещу COVID-19.

ЕК ще разполага с установена договорна рамка за закупуването на 300 милиона дози от името на всички държави членки на ЕС, но чак когато бъде доказана безопасността и ефективността на ваксината.

Европейската комисия прави всичко по силите си, за да осигури на европейските граждани бърз достъп до ваксина, която е безопасна и ги защитава от коронавируса. Днешната крачка напред заедно със Sanofi е първият важен крайъгълен камък на много по-широкообхватна европейска стратегия за ваксините. Скоро ще последват други. Дискусиите ни с няколко други дружества са вече напреднали. Макар днес все още да не знаем коя ваксина в крайна сметка ще действа по най-добрия начин, Европа инвестира в диверсифициран портфейл от обещаващи ваксини, основаващи се на различни видове технологии. Това повишава шансовете ни да се сдобием бързо с ефективно средство срещу вируса, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови