EK призова САЩ и Русия да не напускат договора за ядрени ракети със среден обсег

OFFNews 22 октомври 2018 в 17:05 2130 2

Европейската комисия призова днес САЩ и Русия да останат в Договора за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег, подписан от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г.

Призивът идва, след като американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че ще оттегли САЩ от договора, защото Русия нарушава споразумението. 

Договорът допринесе за края на Студената война и е в основата на европейската сигурност. ЕС неведнъж призова Москва за запазване на договора и за пълното му и подлежащо на проверка прилагане, заяви говорител на ЕК, цитиран от БТА.

Очакваме Руската федерация да се придържа към договора по ясен начин. САЩ и Русия трябва да останат в конструктивен диалог за запазване на договора и за възможностите за проверка на прилагането му, допълни говорителят.

Москва съобщи, че въпросът ще бъде обсъден тази седмица между президента Владимир Путин и съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.10 2018 в 02:32

Американските противоракетни системи в прибалтика и румъния. В полша.
Те не са противоракетни, колкото и да се правим на заспали.
Както и руските ракети не са против градушки. Техните цели са американските бази в Европа. В частност - Ново село, и МО в София.
Там ще паднат по половин тон тротил - другарско намигване. Ми кво да правим, когато в Румъния, недалече от нашта граница цъфне атомна гъба? Понеже ония са се натоизирали до сами не знаят къде? Аз разбирам обидата им от Сталинград, а какво разбира нашата вънкашна министърка от това?

23293

1

Стефан

23.10 2018 в 01:50

О! А наистина ли е разбрала кого, и към какво е призовала?
А то и двете страни хич не се интересуват от мнението и, понеже се канят да воюват именно в Европа. Като безполезно място, което става именно за полигон. Там хора няма, само територията на полигона.