ЕК проверява за картел между Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler

OFFNews 22 юли 2017 в 20:49 4750 0

Европейската комисия проверява за картел между големите германски производители на автомобили. 

"Европейската комисия и германското бюро за борба с картелите получиха сведения" за евентуален картел между германските автомобилостроители Фолксваген (Volkswagen), Ауди (Audi), Порше (Porsche), Бе Ем Ве (BMW) и Даймлер (Daimler), "които се проучват от Комисията", съобщи ЕК, цитирана от БТА.

Говорител на Брюксел обяви, че за момента е рано да се правят повече предположения, но ЕК и националните власти по въпросите на конкуренцията работят в тясно сътрудничество.

След проверката Европейската комисия ще прецени дали да започне разследване, което може да трае години.

Германският седмичник "Шпигел" обяви вчера, че Volkswagen, Audi, Porsche, BMW и Daimler са образували картел още през 90-те години на миналия век. Така те са съгласували например ограничаването на вредни емисии при дизелови автомобили, допълва изданието.

То се позова на документ, подаден от Volkswagen пред антимонополните власти през юли миналата година, в който се посочва, че има подозрение за действия, нарушаващи антимонополното законодателство. Според "Шпигел" Daimler също е направил подобно доброволно самопризнание.

ЕК насърчава фирмите сами да предават доказателства за наличие на картел, като първата фирма, разкрила доброволно участието си в картел, не получава глоба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews