ЕК ще санкционира Италия с до 3,5 млрд. евро

OFFNews 29 май 2019 в 18:52 2036 0

Снимка S-F/Shutterstock

Европейската комисия заяви, че ще започне процедура по налагане на дисциплиниращи мерки срещу Италия, които биха могли да достигнат санкции в размер до 3,5 млрд. евро (до 0,2% от БВП на съответната държава), предаде БНР.

Причината е, че държавният дълг на държавата расте главоломно, а правителството изглежда не може да го спре. От ЕК са поискали обяснение от финансовия министър на Италия в срок до 31 май.

Както съобщи по-рано днес агенция Ройтерс, препоръката на ЕК ще бъде само една стъпка в дълъг и сложен процес, който изисква от правителствата на ЕС да вземат решения на няколко пъти. Решението за започване на дисциплиниращи мерки в крайна сметка ще бъде взето от финансовите министри на Европейския съюз въз основа на доклада на ЕК, който първо трябва да получи подкрепата на заместник-министрите на финансите от 28-те страни-членки на единния блок, напомня Ройтерс. Самите финансови министри на ЕС ще трябва да подпишат препоръка за процедурата за прекомерен дефицит, при която може да се поиска от Италия "безлихвен депозит" до 0,2% от брутния вътрешен продукт - около 3,5 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !