ЕП призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

OFFNews 31 януари 2019 в 19:01 2932 3

Европейският парламент призна днес Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се, съобщи БТА.

ЕП призовава върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, както и държавите в Общността, да последват тази стъпка и също да признаят Гуайдо за държавен глава на Венецуела до произвеждането на нови, честни и прозрачни президентски избори.

ЕП определя парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана.

Евродепутатите осъждат жестоките насилието, довело до смъртни случаи и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност.

ЕП подкрепя призива на генералния секретар на ООН за независимо и пълно разследване на извършените убийства. Евродепутатите осъждат задържането на журналисти, които отразяват обстановката в страната и призоват за незабавното им освобождаване.

Преди дни няколко европейски държави поставиха ултиматум на президента Николас Мадуро да обяви нови избори, като заплашиха в противен случай да обявят Гуайдо за временен президент. САЩ също подкрепиха Гуайдо. 

В подкрепа на Мадуро пък се обявиха Русия и Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

3

Новак

01.02 2019 в 06:45

Навремето му казваха “износ на революция”, сега го правят “демократично” - с гласуване. Ирак и Либия така ги “демократизираха”, че не могат да преброят жертвите. Сирия още е във война. Пробваха с протести в Иран, но нещо не се получи - “демократите” бяха слаби. Сега на ред е Венецуела.
Няма как - петролът трябва да бъде в сигурни ръце.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

31.01 2019 в 20:43

уй призоваване всички в ЕС да признаят едно НЕЗАКОННО, без ИЗБОРИ тургане на власт...
Какво означава, че ЕВРОПАРЛАМЕНТА ще си избира и президентите на страните-членки ли???
Не ми харесва Орбан... Хоп - посочвам с пръст Естерхази и го тургам за водач на Унгария..
Щото то тъй ЕВРОЛЕМУРИТЕ от парламента са решили...
Ма то той и КУРЦ - макар, че сега е европредсетател, а не европреЦедател като нас, в ЕС не са харесва на много от еврогейците... Него с Рихард Вагнер ли ша сменяме след пет месеца?