ЕС налага санкции срещу обвинените за отравянето на Сергей Скрипал

OFFNews 17 януари 2019 в 16:13 1779 0

Посланиците на страните от Европейския съюз са договорили вчера санкции за четирима руски граждани, които според Брюксел са служители на руското военно разузнаване, съобщиха РИА Новости и ТАСС, цитирайки неназовани източници. 

Сред санкционираните са обвинените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Това са познатите като Александър Петров и Руслан Боширов, които разследващи медии разпознаха като Александър Мишкин - военен лекар от руското разузнаване, и Анатолий Чепига, който е полковник на военното разузнаване. 

Руслан Боширов и Александър Петров потвърдиха в интервю за RT, че именно те са на снимките на заподозрените за отравянето, разпространени от британските власти, но обявиха, че са били в Солсбъри като туристи.

Източниците на РИА Новости не посочват имена, но според тях санкционираните са свързани със събитията в Солсбъри. 

Имената на другите двама руски граждани също не се споменават. В списъка има и петима сирийци, вероятно заради химическите атаки в Сирия през последните години. 

Мерките се налагат заради неотдавна приетия в ЕС механизъм за санкции при употреба на химически оръжия, одобрен миналата есен. Предвижда се с тях да могат да бъдат наказвани хора и организации, които според Брюксел са отговорни за разработването или използването на химически оръжия. На всички в този санкционен списък ще бъде забранено да влизат в ЕС, а активите им, ако има такива на територията на съюза, ще бъдат замразени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови