ЕС наложи санкции срещу 8 руски военни заради инцидента в Керченския пролив

OFFNews 15 март 2019 в 17:38 2635 0

Керченски пролив

Снимка Интерфакс

Европейският съюз обяви, че разширява списъка на санкциите срещу Русия, свързани със ситуацията около Украйна и включва в него 8 руски военни заради инцидента в Керченския пролив от 25 ноември 2018 г., съобщи Интерфакс.

Поименно са посочени имената на осмината, сред които това на командващия войските в Южния военен окръг генерал-полковник Александър Дворников и началникът на Граничното управление на ФСС /Федералната служба за сигурност/ в Крим и Севастопол Сергей Станкевич. Под санкциите попадат командирът на катера „Суздалец“ на руските военно-морски сили Сергей Шчербаков, началникът на управлението на ФСС за република Крим и Севастопол Сергей Ромашкин, началникът на пункта на ФСС в Керч Алексей Шатохин, зам.-началникът на бреговата охрана при ФСС в Крим Андрей Шеин, командирът на кораба „Дон“ Алексей Саляев и командирът на „Изумруд“ Андрей Шипицин.

На 15 февруари 2019 г. източници на Bloomberg съобщиха, че ЕС разработва нови санкции по отношение на Русия във връзка с инцидента в Керченския пролив. Първоначално се очакваше, че ЕС ще обяви новите санкции на заседанието на Съвета на ЕС на ниво външни министри на 18 февруари, но това не стана. В същото време в Брюксел потвърдиха, че новият пакет санкции се подготвя и ограниченията ще влязат в сила в близко време.

„Мога да потвърдя, че съществува политически консенсус по отношение на приемането на по-нататъшни мерки – персонални санкции срещу физически лица, и мисля, че официалното приемане на правния акт ще приключи в близките дни“, заяви Федерика Могерини на пресконференцията от 18 февруари.

Руски граничари с прилагане на оръжия задържаха на 25 ноември 2018 г. в района на Керченския пролив украинския буксир „Яни Капу“ и бронираните артилерийски катери „Бердянск“ и „Никопол“, плаващи от Одеса към Мариупол. Няколко украински моряци бяха ранени. Плавателните съдове бяха конвоирани до Керч, а намиращите се на тях 24 украинци, сред които двама от украинската служба за сигурност, бяха арестувани и обвинени в „незаконно пресичане на границата, извършено от група лица по предварителна уговорка или организирана група, с използване на насилие или със заплаха за използването му“.

Освен това, в петък ЕС обяви и продължаване с 6 месеца на индивидуалните санкции във връзка със събитията в Украйна. „Съветът на ЕС прие решение да внесе поправки в данните за редица частни лица и организации, подриващи или заплашващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, и за продължаване на санкциите с още 6 месеца“, се посочва в документа. Отбелязано е, че решението ще действа до 15 септември 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови