ЕС реже предприсъединителната помощ за Турция със 75 на сто

OFFNews 18 януари 2020 в 14:17 2014 0

ЕС намалява значително предприсъединителната помощ за Турция през тази година заради газовия спор в Средиземноморието и военната офанзива на Анкара в Сирия, предадоха ДПА и БТА. 

Съкращенията не засягат плащанията, които Европейският съюз извършва към Турция по силата на споразумението за бежанците. 
Европейският съюз е решил да намали първоначално планираната сума за 2020 г. със 75 на сто, пише в писмо до Европейския парламент от върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Според Европейската комисия Турция ще получи само 168 милиона евро финансиране по Инструмента за предприсъединителна помощ /ИПП/. От тази сума 150 милиона евро са предназначени за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, а останалите 18 милиона евро - за развитие на селските райони. 

Предприсъединителната помощ на ЕС има за цел да подпомогне страните кандидатки в процеса на реформи и да подобри тяхната конкурентоспособност. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС обаче са преустановени от години. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови