Египет негодува заради скулптура на Тутанкамон, която ще бъде продадена на търг

OFFNews 01 юли 2019 в 12:12 2984 0

Снимка АФП

Скулптура на главата на младия египетски вледетел Тутанкамон ще бъде предложена на търг в Лондон. Новината за продажбата на артефакта, който е на 3000 години, предизвика недоволство в Египет.

Аукционната къща "Кристис" очаква 28-сантиметровата скулптура от Долината на царете да бъде продадена за над 4 милиона паунда във вторник.

Според "Файненшъл таймс" подобна статуетка излиза на пазара за пръв път от 1985 г. насам. Тя идва от частната колекция "Росандра" с антично изкуство.

Властите в Кайро обаче реагираха остро и обявиха, че колекцията трябва да бъде предадена за съхранение на Египет.

Египетското посолство в Лондон поиска от външното министерство на страната да анулира аукциона. Според Кайро артефактите в колецията са били откраднати през 70-те години от храма в Карнак, Египет, а новите собственици са спестили тази информация.

Според "Кристис" колекцията "Ресандро" е добита от мюнхенски търговец през 1985 г., а преди това от друг търговец в Австрия през 1973-74 г.

"Трудно може да се проследи хилядолетната история на предмети от античността, коментират от аукционната къща. - Важно е да се установи собствеността през последните години и закоността на правото на продажба, което сме направили."

Британското външно министерство е разговаряло по въпроса с египетските власти, но не се очаква да се намеси в търга, съобщава Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови