Експерт: Сега Русия печели повече от петрол и газ, отколкото преди войната

OFFNews 10 юни 2022 в 07:42 3653 3

Амос Хохщайн
Амос Хохщайн, главен съветник по енергийните въпроси в Държавния департамент

Русия може би има повече приходи от изкопаемите си горива сега, отколкото малко преди нахлуването си в Украйна, тъй като глобалното увеличение на цените компенсира въздействието на западните усилия за ограничаване на продажбите ѝ, заяви главният съветник по енергийните въпроси в Държавния департамент Амос Хохщайн пред законодателите по време на изслушване, предаде Ройтерс.

„Не мога да отрека това", заяви Хохщайн пред сенатската подкомисия за Европа и регионалното сътрудничество в областта на сигурността в отговор на въпрос дали сега Москва печели повече пари от своите суров петрол и газ, отколкото няколко месеца преди войната.

Съединените щати и Европейският съюз се споразумяха да забранят вноса на руски петрол и наложиха ескалиращи санкции, за да накажат Москва за нахлуването й в Украйна, припомня Ройтерс.

Макар че тези стъпки доведоха до охлаждане на световната търговия с руски изкопаеми горива, те също така помогнаха да се предизвика рязко нарастване на цените в световната търговия с петрола и газа. Цените на суровия петрол сорт Брент днес бяха близо до тримесечен връх над 123 долара за барел.

Главният съветник по енергийните въпроси в Държавния департамент Амос Хохщайн заяви, че глобалното увеличение на търсенето на петрол от страна на потребителите в резултат на пандемията от КОВИД-19 е било "много по-голямо, по-силно отколкото някой е прогнозирал."

В същото време Русия е успяла да продаде повече горива на други купувачи, включително на големите енергийни потребители Китай и Индия, като предлага горивата с отстъпка спрямо петрола от друг произход. Хохщайн заяви, че макар тези руски продажби за Китай и Индия да са били с отстъпка в сравнение с доставките от други страни, ръстът на цените на световния пазар означава, че приходите на Русия сега вероятно са по-високи.

Международната агенция по енергетика заяви през май, че руските приходи от петрол са се увеличили с 50 на сто от началото на годината до 20 млрд. долара на месец, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

10.06 2022 в 10:50

Скоро няма да може да изнася, оборудването ще се амортизира, а новото е под санкции.