Еквадор лиши Асандж от интернет, бъркал се в отношенията на страната с други държави

ОFFNews 28 март 2018 в 21:53 5487 2

Правителството на Еквадор лиши Джулиан Асандж от интернет в еквадорското посолство в Лондон, където той живее от юни 2012 г., предадоха световните агенции.

Правителството на еквадорския президент Ленин Морено предупреди, че освен прекъсването на системите за комуникации с външния свят на основателя на Уикилийкс, може да предприеме и други мерки, ако Асандж не спазва ангажимента си да не се меси в отношенията на Еквадор с други страни, сред които и САЩ. Правителството в Кито не обясни по какъв начин Асандж е нарушил ангажимента си, поет писмено в края на 2017 г.

Според Асошиейтед прес връзките на Асандж с външния свят са прекъснати заради неотдавнашната му активност в социална медия, в която той критикуваше ареста на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Според Франс прес реакцията на Кито идва след серия от туитове, поствани в понеделник вечерта от Асандж. В тях той критикува това, че експулсирането на руски дипломати от западни страни като реакция на "аферата Скрипал", става 12 часа след един от най-тежките пожари в постсъветската история на Русия, този в търговския център в Кемерово в Сибир.

Четиридесет и шест годишният астралиец намери убежище в посолството на Екдавор, за да избегне екстрадицията към Швеция, където бе издирван за обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, които той отрича. Той се страхува, че ако бъде арестуван там, ще бъде екстрадиран и съден в САЩ за публикуването през 2010 г. на военни и дипломатически секретни документи.

Бившият президент на Еквадор Рафаел Кореа хвалеше работата на Асандж, но настоящият президент Морено нарича Асандж "хакер" и иска от него да не се бърка в политиката.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

Slavchev1

29.03 2018 в 14:09

Така като гледам да му спрат интернета само му е малко. И по- големи санкции му трябват.

10571

1

Hissarion

29.03 2018 в 10:47

T. e. един вид домашен арест.