Епидемия: Всяко десето американче е със Синдром на дефицит на вниманието

OFFNews 01 юли 2019 в 16:05 4563 1

Снимка Pixabay

Едно от всеки десет деца в САЩ са диагностицирани с т нар. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Нивата на децата със синдрома вече надвишиха 10%, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на публикувано ново изследване. Цифрите регистрират значително показване на честотата на децата с този синдром в сравнение с преди 20 години. За този период двойно повече момичета са засегнати в процентно съотношение, макар все още синдромът да преобладава при момчетата.

В САЩ диагнозата се среща по-често от която и да е друга от развитите страни, като спoред някои изследователи диагнозата там се поставя често необосновано. Авторите на проучването обаче твърдят, че не са открили доказателства за това.

Според някои учени диагнозата няма нито един отличителен биологически маркер и за да бъде поставена, е нужен задълбочен психологически анализ, а с това нараства и рискът от субективност. Симптомите включват липса на концентрация, непостоянно поведение и импулсивност.

"Това вероятно не е истинска епидемия от ADHD," каза професорът по психология Хиншоу от Калифорнийския университет. -  Може да е епидемия от диагностицирането му."

При тълкуването на резултатите от изследването обаче авторите обвързват по-големите числа с по-добро разбиране на състоянието от лекарите и обществеността, нови стандарти за диагностика и увеличаване на достъпа до здравно осигуряване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови