Ердоган: ЕС е пред разпад и има нужда от Турция

ОFFNews 26 април 2017 в 14:19 3150 2

Европейският съюз е пред разпад и се нуждае от страна като Турция, която ще го заздрави, заяви президентът Реджеп Таийп Ердоган в интеревю за Ройтерс, в което коментира и решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) да възстанови мониторинга над южната ни съседка. 

Според Ердоган решението на ПАСЕ да възстанови мониторинга след отпадането му през 2004 г. е изцяло политическо и Анкара не го признава. Мониторинговата група предприе мярката заради последиците от неуспешния опит за преврат през юли 2016 г., последван от редовни масови арести, както и заради референдума за трансформиране на Турция от парламентарна в президентска република. Решението би могло да има негативен ефект върху преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

"В Европа нещата са станали сериозни по отношение на ислямофобията.  ЕС затваря вратите си за Турция, а Турция не затваря вратите си за никого", коментира Ердоган, обръщайки внимание на вандализирани джамии в Европа и митингите на забранената от Анкара Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). 

Ердоган за пореден път потвърди намеренията си в Турция да се проведе референдум дали да се преустанови процесът по присъединяване на страната към ЕС, стартирал с Договора от Анкара преди 54 години. Турският президент сравни допитването с референдума за Брекзит, който по думите му е донесъл спокойствие на Обединеното кралство, вървящо към "ново бъдеще". 

"Много ми е любопитно как ЕС ще действа спрямо резолюцията на ПАСЕ", каза още турският държавен глава, допълвайки, че страната му е готова да направи всичко, което се изисква от нея. 

"Няма нито едно нещо, което не сме готови да направи в момента, в който го поискат. Каквото поискат, това правим. Но все още ни държат на вратата", заяви той. 

Според него ЕС е пред разпад и една или две държави не могат да го задържат, затова блокът се нуждае от отличаваща се държава с различна вяра като Турция. 

"Но членките на ЕС не разбират този факт. Намират за трудно да приемат мюсюлманска страна като Турция", отбелязва Ердоган. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

26.04 2017 в 15:22

Т.е., Ердоган милостиво предлага на ЕС да го присъедини към Турция?
А дали няма да се задави?

15614

1

OTBPAT

26.04 2017 в 14:29

Или пък Турция е пред... проблем... и има нужда от Кюрдистан? :)))