Ердоган: Готов съм да върна смъртното наказание

Турският лидер бил наясно с разследването за атентатите в Крайстчърч и с мълчанието на Европа

Вилдан Байрямова 19 март 2019 в 15:04 1973 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

„Ние допуснахме грешка, като премахнахме смъртното наказание. Идва ми в повече да храним в затворите онези, които в нощта на 15 юли /2015 г. при опита за преврат, бел.ред./ убиха 251 сънародници, войниците ми, полицаите ми и излежават утежнени или доживотни присъди. Много пъти казвах, сега пак повтарям – ако парламентът вземе решение за връщането на смъртната присъда, аз ще го подпиша“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред поредния предизборен митинг в Зонгулдак. Той поиска смъртно наказание за терориста от Нова Зеландия и се зарече да спори с властите в страната, ако парламентът й не реши това. „Тази работа изобщо не е толкова дребна и евтина, наложително е да се направи необходимото. Всяка дума по оръжието на терориста е доказателство за пораженията върху нас, направени толкова далеч от страната ни. От 16 500 мили дойдохте в Чанаккале. Каква работа имахте тук? Австралия също, какво търсеше в Чанаккале?“, запита Ердоган, явно визирайки 104-годишнината от Галиполската операция, отбелязана тържествено предния ден.

В речта си турският лидер се впусна във въпроси за това каква работа са имали новозеландските и австралийските военни в сражението на полуостров Галиполи в Османската империя преди век. И сам си отговори: „Единствената причина е, че ние сме мюсюлмани, а те са християни. И онези, които работят за създаването на терористичен коридор до границите ни, действат поради същата причина и със същата цел. Онези, които проливат мюсюлманска кръв под името на различни терористични организации в Южна Азия и Африка, и онези, които преследват невинни хора, са едни и същи“, каза той.

После нападна с критики Франция, Великобритания и Холандия, които не можели да спрат тероризма. „Бъдете искрени, приятелски настроени, казваме ние, но те не са. И те си плащат цената, защото не са искрени, когато ние искаме заедно да се борим с тероризма“, посочи Ердоган.

По-рано във видео-връзка в хода на срещата на вицепрезидента на Турция Фуат Октай и външния министър Мевлют Чавушоглу със семействата на загиналите при атентатите в джамиите в Нова Зеландия Ердоган изрази съболезнования. „Открито заявявам, че произшествието не е случайно, а е планирано престъпление. Този терорист два пъти е посещавал Турция – първия път е бил за 3 дни, а втория 43. Турското разузнаване сега разследва обстоятелствата за пътуванията му. Властите в Нова Зеландия са длъжни сериозно да се отнесат към този терористичен акт, не като другите страни от Запада, аз казах това на губернатора Патси Редди. Като страна, пострадала от тероризма, Турция е готова да окаже подкрепа в разследването“, посочи Ердоган.

В съвместен ефир на две телевизии той обвини страните от Запада, които не демонстрирали необходимата реакция по повод атентатите в Крайстчърч. „Чу ли се гласът на Европа на фона на този инцидент? Не. Западните медии в тази ситуация се държат особено коварно“, заключи турският държавен глава. Той изрази увереност, че зад терористичния акт стоят определени сили. „Този манифест /разпространен от терориста преди нападенията, бел.ред./ е подготвен от определена структура, зад него стои много сериозна организация. Защо Западът мълчи? Защо западните медии мълчат? Манифестът е бил подготвен и предаден на терориста. Недопустимо е на виновниците за гибелта на 50 мюсюлмани да бъдат определени леки наказания“, подчерта Ердоган.

Той припомни как целият свят се е обединил в Европа след атентата в „Чарли Ебдо“, но сега след нападенията в Нова Зеландия гласът на Европа изобщо не се чувал, а единствена Турция е взела нещата присърце. Турският лидер се свързал с лидери на мюсюлманските общности в Нова Зеландия и те му съобщили, че за смъртта на 50 богомолци атентаторите ще получат не повече от 15 години затвор. „Това приемливо ли е? И днес в някои щати на САЩ продължава да се изпълнява смъртното наказание, има го в различни части на света“, посочи Ердоган.

Той отиде още по-далеч, като сравни изявленията на терориста Брент Тарант за Константинопол с подобни, казани от сина на израелския президент Нетаняху и подчерта, че това „не са обикновени изрази“.

Турският лидер коментира и перспективите в отношенията между Анкара и ЕС, и отбеляза, че „Брюксел не може да спре преговорите за членството на страната в ЕС, защото се нуждае от нея“. Той категорично игнорира доклада на Кати Пири за Турция, представен пред Европарламента и каза, че не си струва дори да се споменава името „на тази жена и да й се прави реклама“. Според него решенията, взети от Европейския парламент, нямат задължителна сила, нито стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови