Ердоган: Израел са терористи

OFFNews 10 декември 2017 в 18:35 5466 1

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган втвърди тона около решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел, като нарече Израел "терористична държава", предаде БТА, позовавайки се на АП.

В реч днес в Централна Турция Ердоган заяви, че "Израел е терористична държава", а израелските сили нарече "терористи", имайки предвид снимка на палестински младеж със завързани очи, отвеждан от над десет войници на Западния бряг.

"Няма да оставим Йерусалим на милостта на една страна, която убива деца," каза още той, обвинявайки Израел, че няма други ценности освен "окупацията и плячкосването".

Ердоган заяви, че Турция ще продължи с дипломатическите си усилия да промени обявеното от президента на САЩ Доналд Тръмп решение, което по думите на турския държавен глава "няма никаква стойност".

Признаването на Йерусалим за столица на Израел от САЩ разпали вчера отново напрежението между израелци и палестинци.

Десетки хиляди хора протестираха в различни мюсюлмански и арабски страни срещу решението на Тръмп за Йерусалим. Тези демонстрации в палестинските територии и мюсюлманския свят засега не са масови, но събуждат притеснения сред международната общност, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови