Ердоган: Не съм диктатор, а простосмъртен и мога да умра във всеки момент

ОFFNews 19 април 2017 в 14:45 5056 4

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че трансформирането на южната ни съседка в президентска република не е направено в негова полза и той самият не е диктатор, а простомъртен, който може да умре във всеки един момент. 

В интервю за Си Ен Ен, цитирано от "Хюриет", Ердоган коментира, че приетите с референдума от 16 април конституционни промени, даващи нови правомощия на държавния глава, не го превръщат в диктатор и не са направени за него. 

"Аз съм простосмъртен, мога да умра във всеки момент. Системата представлява промяна, трансформация в демократичната история на Турция", каза той. Новите промени означават, че Ердоган би могъл да остане на власт до 2029 г.

"Там, където съществуват диктатурите, няма президентска система. Имаме урна, демокрацията получава силата си от народа. Това наричаме национална воля", допълни президентът във връзка с допитването.

Победата е победа, независимо от резултата, коментира Ердоган изходът от референдума , в който гласовете "за" надделяха с минимална преднина.

"Имам футболно минало. Няма значение дали спечелиш с 1:0 или 5:0. Крайната цел е да спечелиш играта", заяви той.

51,4% от над 55-те милиона турци, имащи право на вот, са дали гласа си за трансформирането на страната в президентска република, сочат резултатите. Основната опозиция на управляващата партия обаче официално обжалва изходът, твърдейки че са извършени груби нарушения в изборния процес, включително признаване на бюлетини без официален печат от властите.

Ердоган приветства обаждането от американския президент Доналд Тръмп, който го поздрави за победата, и изрази желание са среща на живо и развитие на отношенията.

"Начинът, по който президентът Тръмп подхожда към тези въпроси, ни кара да се чувстваме щастливи. САЩ и Турция като съюзници могат да разрешат значителни проблеми. Нямаме никакви трудности на този фронт", категоричен бе турският държавен глава.

Той разкритикува ЕС заради неприемането на Анакара в блока. По думите му Турция е направила всичко, за да изпълни изискванията, но съюзът не е спазил обещанията си.

 





 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

19.04 2017 в 15:06

А той пък Ататюрк защото беше голям демократ.

21272

1

Гароне

19.04 2017 в 14:50

Земанта ос се е изместила, от въртенето в граба на Ататюрк.