Ердоган: Отваряме границите, ако не ни подкрепят за зоната за сигурност в Сирия

OFFNews
26 октомври 2019 в 19:28 | 3293 |2
Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган отново предупреди, че ако проектите му за създаването на буферната зона в Северна Сирия не намерят подкрепа, Анкара ще бъде принудена да отвори границите и да отприщи бежанската вълна към Европа.

Ердоган произнесе дълга реч пред борда на футболния клуб Фенербахче и след отчета за инвестициите в спортни съоръжения, той заговори за външната политика.

„Има някои неща, които разстройват Турция. Например, лидерите на големите държави си общуват с главатарите на терористите на масата на преговорите и после предлагат посреднически инициативи. Турция никога няма да седне да преговаря с терористи и няма да приеме подобно посредничество“, заяви той.

Президентът отбеляза, че очаква световната общност да се отнесе с уважение към чувствителността на Турция по въпроса за сигурността по границите си и ще подкрепи проектите й за завръщането на сирийските бежанци в родината им, които той представи на последната сесия на ООН.

Той каза, че ако е необходимо, освен създаването на зоната за сигурност между сирийските Тал-Абиад и Расулайн, Турция ще построи жилища, социални обекти и инфраструктура за бежанците.

Но според него, ако проектите на Турция за отпращането на 1 до 2 милиона сирийски бежанци /от общо 3, 65 млн. души в Турция/ не получат подкрепа, Анкара няма да има друг избор, освен да отвори границите.

Освен това, ако до изтичането на срока от 150 часа терористите /кюрдските формирования, които в Турция са считани за терористи, бел.ред./, не бъдат изведени от североизтока на Сирия, то турските въоръжени сили сами ще прочистят района от бойците. „Турция притежава нужната сила да прегази терористичните групировки, където и да се намират те“, подчерта Ердоган.

ДидоВъТъ

Рейтинг : 1284

26.10 2019 в 21:37 2
+ 0
- 0
Щото мангала вижда,че от години Европа му кляка и за това си прави к'во си иска!
Dafack

Рейтинг : 769

26.10 2019 в 20:25 1
+ 2
- 0
Писна ми тоя да заплашва, ебати циганина!