Ердоган: Турция е готова да отвърне с реципрочни санкции на САЩ

OFFNews 20 декември 2019 в 22:50 4138 0

Снимка АА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган коментира заплахите на американския Сенат да наложи санкции срещу участниците в проекта „Турски поток“.

Той говори пред журналисти в Куала-Лумпур, където е на посещение. Според него с вече приетата резолюция, предвиждаща пакет от санкции срещу Анкара, американските конгресмени опитват да поставят темата за нови ограничения, свързани с реализирането на проекта „Турски поток“, предаде Анадолската агенция.

„Сега в Сената в САЩ без срам опитват да заплашват Турция с нови санкции заради „Турски поток“. Налице е открита намеса във вътрешните работи на Турция. Ние, безспорно, нямаме намерение да седим със скръстени ръце. Анкара ще отговори с огледални санкции“, заяви Ердоган.

Той припомни, че двете камари на Конгреса на САЩ са одобрили бюджета за отбрана за 2020 г., който съдържа аспекти, засягащи Турция. Според него твърдата позиция на официална Анкара по проекто-бюджета за отбраната на САЩ, в който е визирано и решението за предаването на изтребителите F-35, които Турция трябва да купи, но ще се предоставят на американските ВВС, както и снемането на ограниченията за оръжейни доставки за гръцката част на Кипър, е отразена в изявлението на турското Външно министерство.

Президентът подчерта, че придобиването на руските ракетни системи С-400 и участието на страната в програмата за производството на F-35 представляват решени въпроси за Турция. „Ние многократно изразявахме нашата позиция. Турция не е племенна държава. Ще отговорим реципрочно на санкциите“, каза Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !