Ердоган: Турция никога няма да обяви примирие в Северна Сирия

Турският президент разговарял с Путин по телефона, утре се среща с Майк Пенс

OFFNews 16 октомври 2019 в 07:22 4964 0

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха положението в Сирия в телефонен разговор по инициатива на турската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. 

Двамата лидери са изтъкнали, че трябва да се предотвратят сблъсъци между подразделения на турската армия и въоръжените сили на сирийското правителство. Путин е обърнал внимание на изострянето на хуманитарната ситуация в районите край сирийско-турската граница и е подчертал, че не трябва да се допуска членове на терористични организации, включително "Ислямска държава", да се възползват от обстановката. Двамата лидери са потвърдили ангажимента си за гарантиране на териториалната цялост на Сирия. 

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че вицепрезидентът Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо ще пристигнат днес в Турция, за да преговарят за спиране на огъня в Сирия, предадоха Франс прес и БТА. "Настояваме за спиране на огъня", заяви Тръмп, който призова Ердоган да сложи край на военната си офанзива срещу кюрдски сили в Северна Сирия. 

Вицепрезидентът Майк Пенс ще се срещне с Ердоган в Анкара утре, където ще настоява Турция да постигне незабавно прекратяване на огъня в Сирия и да работи за намиране на решение чрез преговори, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс. 

Турският президент заяви, че отхвърля призивите на американския президент Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Североизточна Сирия, а също, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата, цитиран от турската телевизия НТВ.

Казват ни "Обявете примирие". Никога не бихме могли да обявим примирие", заяви турският лидер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови