Ердоган: В Турция няма криза. Това са манипулации

OFFNews 20 септември 2018 в 11:02 2443 0

Президентът на Турция и лидер на управляващата партия АКП Реджеп Таийп Ердоган заяви, че в страната няма икономическа криза и описа ситуацията като „просто манипулации“, а освен това посочи, че Турция е по-богати и по-ефективна, отколкото е била преди 20 години, пише електронното издание на вестник „Хюриет“, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Няма криза, не се заблуждавайте. Това са просто манипулации. Няма криза тук. Вървим напред към бъдещето и ставаме по-силни с всеки ден. Ще станем по-силни“, заяви Ердоган на конференция за Деня на ветерана на 19 септември, сряда.

Неговите коментари идват в момент, когато турската лира загуби 40% от стойността си спрямо американския долар от август до сега и Централната банка увеличи лихвения процент до 24%, за да се справи с инфлацията, коментира изданието.

Ердоган настоя на позицията си, че девалвацията на лирата е резултат от „международна атака срещу Турция“, като отбеляза, че „Турция е по-богата и много по-ефективна от преди 20 години“.

Той също подчерта скорошния президентски декрет, с който бе променен закона за защита на турската валута. С него, всеки, който оперира от Турция, трябва да прави финансовите си операции с лири.

„Отсега нататък, наемът в Турция не може да се плаща с долари. Сега в Турция ще е активна лирата. Иначе ще си платят“, заяви турският лидер. „Ще наемате с лири и ще купувате с лири“, категоричен е Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови