Ердоган даде за пример Борисов за разбирателство на малцинствата

OFFNews 07 декември 2017 в 21:45 5183 4

Снимка Reuters

По време на посещението си в Гърция турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде за пример за разбирателство на малцинствата премиера Бойко Борисов. 

В изявлението си Ердоган акцентира на положението на мюсюлманската общност, чиито права по думите му системно се нарушават.

Като пример той посочи това, че Атина забранява на избраните от общността мюфтии да изпълняват задълженията си, а на тяхно място назначава избрани от правителството мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и затова, че години наред се отлага строителството на джамия в Атина.

На това място от изказването си Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България.

"В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов, българския министър-председател, ще я открием тържествено заедно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия", заяви Ердоган, цитиран от БТА.

В първия ден от посещението си в Атина Ердоган успя да направи политически скандал, като обяви, че Лозанският договор е остарял и поиска ревизията му. 

"Лозанският договор (24 юли 1923 г.) не е споразумение само между Турция и Гърция, а обхваща 11 държави, между които са България, Великобритания, Франция, дори Япония фигурира там. В такъв случай само Егея ли включва то? Не включва ли и правата на малцинството в Западна Тракия. Към момента там живее 150-хилядно малцинство от мюсюлмани, турци, помаци. Техните права трябва да бъдат защитени от гръцкото правителство, за което настояваме", каза Ердоган.

Гръцкият президент Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас категорично и публично се обявиха не само против ревизиране на Лозанския договор, но дори и против идеята той да бъде предмет на дебати. 

Това хвърли смут сред гръцките лидери и засенчи първия ден от визитата.

Атмосферата беше подсилена от критиките на Ердоган към гръцкото правосъдие, че все още не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, замесени в осуетения опит за преврат.

Социалните медии в Турция се задръстиха от подигравки по отношение на гръцкия президент Павлопулос, който на пресконференцията с Ердоган пред камерите изглеждаше доста притеснен, за разлика от госта Ердоган, който доминираше със самочувствието си.

"Като наказано дете, което ще иска работа от Ердоган", обявиха част от потребителите в социалните медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

4

AnderXale

11.12 2017 в 22:50

Да и за това сценарият с отделянето на Кърджали с всеки изминал ден става все по възможен... Аман от отцеотстъпници...

20696

3

Новак

08.12 2017 в 09:38

Пример за какво го дават Боко? Може би за по-дълбоко навеждане пред падишаха? Боко е типичния Бай Ганьо - "Ти ще цалунеш ръка, аз - двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз - краката; ти ще цалунеш на друго място, аз - на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?" . Можем да питаме Меркел, Макрон, Дейвид, трите папи и други.

26179

2

ELPIDA

07.12 2017 в 23:57

Да бе,"притеснен" бил Павлопулос! Дрън-дрън,по-скоро гневен заради наглостта на Таип...И ше им върнат 8-те летци, избягали по време на преврата на кукувей!