Ердоган и Путин пускат Турски поток в началото на януари

Вилдан Байрямова 30 ноември 2019 в 19:54 1790 0

Турски поток

Снимка АА

Церемонията по въвеждането в експлоатация на газопровода Турски поток е насрочена за 8 януари в Истанбул, съобщи в. „Сабах“. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще ръководят откриването, заяви прессекретарят в Кремъл Дмитрий Песков.

Днес по време на церемонията по включването на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ в Трансадриатическия тръбопровод /ТАП/ в Одрин Ердоган обяви датата и за Турски поток.

Миналата седмица „Газпром“ съобщи, че към момента двете тръби на Турски поток са запълнени с газ – от бреговите обекти около Анапа до приемния терминал, разположен в селището Къйъкьой по крайбрежието на Турция. Компресорната станция „Русская“ и участъкът от бреговото съединение в Русия са готови за стартиране на експлоатацията. В същото време приключват и подготвителните работи за пуска на приемния терминал в Турция.

Турски поток е проект за експортен газопровод от Русия в Турция през Черно море и оттам до границите на турската страна със съответните държави. Първата тръба е предназначена за турския пазар, а втората – за доставки в страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка от тръбите е 15, 75 млрд.куб.метра газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови