Ердоган и Путин решават кой ще замести САЩ в Сирия

Вилдан Байрямова | 22 януари 2019 в 19:51 | 1479 |1
Ердоган - Путин
Ердоган - Путин

Турският президент Реджеп Ердоган заминава на еднодневна визита в Москва, където утре с Владимир Путин ще обсъдят ситуацията в Сирия и редица въпроси от двустранните отношения, както и позиции за регионалната и международната проблематика, предаде Анадолската агенция.

Миналата седмица руският в. „КоммерсантЪ“ публикува статия на Ердоган под заглавие „Сътрудничеството на Русия и Турция има решаващо значение за урегулирането на сирийската криза“. В нея авторът акцентира на последствията от изтеглянето на американските войски от Сирия.

„Ние нямаме намерение да питаме когото и да било как да постъпваме с терористите и запазваме правото си, когато за това възникнат подходящи условия, да преследваме онези, които от сирийската територия заплашват Турция“, пише Ердоган. Той подчертава, че Анкара няма никакви проблеми със сирийските кюрди или с другите етнически групи в арабската република.

Според него ликвидирането на нестабилността по южната граница на Турция е възможно единствено в условията на сътрудничеството и съвместните действия с приятелите и съюзниците. „Изтеглянето на САЩ от Сирия – това е крачка в правилната посока, защото сирийската криза може да бъде урегулирана само от страните, на които зарастването на раните на Сирия ще донесе ползи, а задълбочаването им – вреди“, пише Ердоган.

През 2018 г. двамата лидери проведоха 25 пъти преговори, в това число 7 във формата „на 4 очи“, както и 18 телефонни разговора. Освен това Ердоган и Путин се срещнаха в рамките на 6 срещи на върха. Двамата разговаряха неформално и в Париж, където се включиха в отбелязването на 100 г. от края на първата световна война.

Покупката на зенитно-ракетните комплекси С-400 се оказа един от важните аспекти в руско-турските отношения, а миналата година бе постигнато значително развитие по този въпрос. Независимо от това, че САЩ в продължение на дълъг период настояваха договорът по тази сделка да бъде анулиран, Турция заяви, че реализирането ѝ не може да бъде поставяно под съмнение. По-рано в Анкара руският президент Владимир Путин заяви решението срокът на доставката да бъде съкратен.

В интервю за РИА Новости турският експерт по политически кризи проф. Мехмет Ерол казва, че основният въпрос от преговорите между двамата лидери в контекста на изтеглянето на САЩ от Сирия е кой ще заеме тяхното място там. Ердоган обяви, че Анкара е готова да стартира операция на изток от река Ефрат, както и в сирийския Манбидж против кюрдските сили за самоотбрана, ако Америка не ги изведе оттам. По-късно той заяви, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия. Това стана след телефонен разговор с Доналд Тръмп на 14 декември м.г., а после американският президент взе решението за изтеглянето на войските си. Вчера Ердоган заяви намерението си да обсъди с Путин създаването на зона за сигурност в Сирия.

Проф. Ерол подчертава, че за постигането на напредък в урегулирането на ситуацията в Сирия е наложително да се изработи единен подход към проблема. „Кой ще запълни вакуума на изток от Ефрат след изтеглянето на САЩ? Русия ще опита да създаде равновесие в този регион между Анкара, Техеран, Дамаск и YPG /Отрядите за народна защита/. Ако САЩ си отидат, то президентът на Сирия Башар Асад няма да може самостоятелно да управлява страната, в частност териториите на изток от Ефрат и, следователно, проблемите с гаранциите за сигурност там ще продължат“, казва експертът.

Той смята, че сътрудничеството между Русия, Турция и Иран по сирийското урегулиране трябва да продължи. „Когато Русия и Турция започнаха да действат съвместно, ситуацията в Сирия се обърна напълно срещу американските интереси и САЩ започнаха да губят. Сирийското урегулиране отразява тази обединяваща роля, която Русия и Турция биха могли да играят и на базата на евразийското единство. Напускането на САЩ, безспорно, ще понижи градуса на напрежението в Сирия, но Вашингтон може да предприема определени стъпки, за да прокарва политиката си с характерните си методи. Поради това Русия и Турция трябва да бъдат бдителни“, отбелязва проф. Ерол.

Той припомня и кризата в руско-турските отношения преди 3 г., след като военно-въздушните сили на Анкара разбиха руския изтребител Су-24 над Сирия. „В онзи период, в който двете страни преминаваха през създалата се криза, бе натрупан голям опит и, отчитайки го, те ще опитат съвместно да разработят пътната карта, в която ще съобразяват с някои очаквания и чувствителните моменти, важни за Турция. Освен това, както каза Путин, руско-турското сътрудничество не се ограничава само със Сирия. Русия и Турция са ключови държави в евразийското партньорство. Поради това, отчитайки стремежа към многополюсния свят, общата позиция на двете страни е важна“, казва турският експерт.

Проф. Ерол допълва, че около Русия и Турция има немалко кризисни територии – Балканите, Черно море, Кавказ, Афганистан и затова сътрудничеството между двете страни в най-висока степен е важно за целия регион.

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2666

24.01 2019 в 11:48 1
+ 0
- 0
А сирийците никой не ги пита.