Ердоган и Путин ще се договарят за Сирия и за безвизов режим

Вилдан Байрямова 18 януари 2019 в 15:20 1608 0

Кремъл

Снимка АА

Първата за тази година задгранична визита на турския президент Реджеп Ердоган ще бъде в Москва на 23 януари, най-важният въпрос в двустранните отношения след Сирия е въвеждането на безвизов режим за турските граждани, предаде Анадолската агенция.

Посланикът на Турция в Москва Мехмет Самсар заяви, че началото на дипломатическата му дейност в Русия е съвпаднало с най-важния период в турско-руските отношения, а визитата на Ердоган подчертава важността им.

„Основната тема на срещата на Ердоган и Путин ще бъде урегулирането на ситуацията в Сирия. Достигнатата между двамата лидери договореност за Сирия в Сочи от 17 септември 2018 г. допринесе за предотвратяването на мащабна хуманитарна криза. Независимо от това обаче те ще отделят голямо внимание на двустранните отношения“, посочи дипломатът.

Посланикът съобщи, че тази пролет в Москва ще се състои заседание на Съвета за сътрудничество на Турция и Русия на високо равнище. Той припомни, че двамата президенти са си поставили за цел да достигнат двустранен стокообмен до 100 млрд. долара за година. Важна роля в постигането на тази цел могат да изиграят предприемачите, смята дипломатът.

„Една от най-развитите сфери в двустранните отношения е енергетиката. Сред най-важните проекти могат да се посочат строителството на газопровода „Турски поток“ и АЕЦ „Аккую“, коментира Самсар.

Според него един от основните въпроси за 2019 г. е въвеждането на безвизовия режим за турските граждани. „Това наистина е изключително важен въпрос. Надяваме се, че в близко бъдеще ще можем да свалим ограниченията за притежателите на служебни паспорти. Предполагаме, че в скоро време лидерите на двете държави ще се договорят за премахване на визовия режим за всички граждани на Турция, което ще помогне за укрепването на двустранните икономически връзки“, коментира дипломатът.

Според него туризмът е една от главните съставки на отношенията между Турция и Русия. Той посочи, че броят на руските туристи в Турция през миналата година е достигнал 6 млн. души, очаква се по-голям ръст през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови