Ердоган иска отмяна на изборите в Истанбул и нов вот

OFFNews 14 април 2019 в 14:36 4457 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще внесе заявление във Висшия изборен съвет с настояване вотът за Истанбул да бъде изцяло отменен и да бъдат насрочени нови избори, съобщават турските медии.

Новината обяви в Туитър заместникът на Ердоган в партията Али Ихсан Явуз. Той посочва, че подготовката за искането е почти към края си и съвсем скоро заявлението и придружаващите го документи ще бъдат внесени официално. Явуз мотивира това с правото на процес на извънредно възражение.

Съобщението си в социалната мрежа той написа след заседанието на централното партийно ръководство, на което бяха обсъдени резултатите от изборите. „Независимо от резултата от повторното преброяване на бюлетините, ще приемем това, което Висшият изборен съвет реши. Бъдете готови за всеки вариант“, заяви в словото си президентът и лидер на ПСР Реджеп Ердоган. Той критикува остро вътрешната опозиция и нарече противопоставящите се предатели. „Противопоставянето на партията е измяна, независимо от това кой къде се намира. Ще има драстични промени от глава до пети – от ръководството до най-малките партийни структури и няма изобщо да се съобразявам с никого“, каза Ердоган.

Той посочи, че въпреки многото проблеми, коалицията на ПСР с партията на националистическото действие е спечелила 52% от гласовете и този резултат трябва да бъде запазен, а на следващите избори през 2023 г. следва да бъде още по-висок. „Партията изгуби кметските постове в отделни общини, но мнозинството в общинските съвети е на ПСР. Там няма да водим политика на разрушителна опозиция, а на конструктивна. Ще подкрепяме решенията и дейностите в интерес на обществото, независимо коя политическа партия ще ги предлага“, заяви Ердоган пред участниците в заседанието.

Депутати от опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ твърдят пред в. „Джумхуриет“, че най-късно във вторник спечелилият вота в Истанбул техен кандидат Екрем Имамоглу ще получи удостоверението си от Висшия изборен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови