Ердоган обяви Турция за най-яркия защитник на човешките права

Вилдан Байрямова 10 декември 2018 в 19:30 3020 1

Снимка akparti.org.tr

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция е най-яркият защитник на човешките права и никой в света не следва да й преподава уроци по демокрация, предаде Анадолската агенция.

Държавният глава говори днес в централата на Партията на справедливостта и развитието, на която е лидер, по повод Световния ден на правата на човека.

Той отправи остри нападки към световните лидери и медиите, които са „слепи, глухи и неми“ за протестите в Париж, но същите „вдигнаха целия свят на крак“ заради протестите за парка Гези.

Вестник “Джумхуриет“ припомня, че при масовите бунтове, започнали на 27 март 2013 г. на площад Таксим в Истанбул и продължили два месеца, 36 души изгубиха зрението си, хиляди бяха ранени и десетки намериха смъртта си - така събитията влязоха в мрачната част от историята на републиката.

„Онези, които крещяха, че у нас правата на човека се погазват, сега са слепи, глухи и мълчат за Париж. Хайде по същия начин говорете и пишете! Те не са искрени, не са честни. Не е случайно, че най-кресливите са най-зле в това отношение, в медиите им липсват Франция, Холандия, Брюксел. Хората, които не могат да ползват правата си, губят личността си и не носят отговорности. Онези общества, които ги лишават от това право, не могат да бъдат цивилизовани“, каза Ердоган.

Той подчерта, че именно по време на управлението на неговата партия „модерна Турция доказа себе си като защитник на човешките права, като прие милиони хора, търсещи убежище и зае първото място в хуманитарната помощ, въпреки недостатъчните пари, но с богатото си сърце“.

Според него в същото време онези, които са я призовавали да отвори границите си, са оградили с бодлива тел страните си и са приложили най-сурови мерки спрямо бежанците.

В словото си Ердоган посочи, че доминиращият подход в Турция е зачитането на всеки етнически произход, облекло, мисъл и предпочитания, а всеки, който притежава паспорт с полумесец и звезда, е първокласен гражданин на страната.

„Срещнахме огромна съпротива, преодоляхме я с търпение и решителност, разбихме всички капани и продължихме по пътя си. Станахме заложници на атаки и опити за преврат. Сега Турция не може да допусне всеки да й дава уроци по демокрация“, подчерта турският лидер.

За пореден път той обвини Европа в лицемерие и посочи, че единственото, което може да се каже за нея, е „лъсналото под разтеклия се грим на цивилизацията истинско лице“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

11.12 2018 в 10:50

Ердо знае как стоят нещата и субсидира цените предварително, защото него го чака жесток линч по стар турски обичай, ако изтърве подопечните си от контрол.