Ердоган обвини Запада за валутния натиск върху Анкара

OFFNews 28 март 2019 в 15:13 1496 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Зад манипулациите от август 2018 г. на валутния пазар на Турция стоят опитите за натиск върху Анкара на редица страни от Запада и главно САЩ, заяви президентът Реджеп Ердоган на среща с представители на социалните медии в столицата.

Според него тези манипулации са имали за цел политически натиск в навечерието на изборите в страната. Той посочи, че инфлацията в Турция спада едновременно с понижаването на кредитните ставки, а проблемът е много по-широк, отколкото стремежът за поевтиняването на селскостопанската продукция.

Държавният глава коментира и ситуацията в Близкия Изток. „САЩ няма да получат международно признание за решението на Доналд Тръмп за суверенитета на Израел над окупираните Голански възвишения. Това решение не е подкрепено нито от Генералната асамблея, нито от Съвета за сигурност при ООН“, подчерта той.

„Турция е готова сама да гарантира националната си сигурност, благодарение на съвременните отбранителни технологии влязохме в нов етап на борбата с терористичните организации“, каза Ердоган в съвместен ефир на две телевизии, цитиран от Анадолската агенция. Той акцентира на успешната операция за ликвидирането на група водачи на кюрдската ПКК в Северен Ирак. „Безпилотните летателни апарати определят координатите на терористите и незабавно нанасят удари. А скоро след това турските F-16 бомбардират същия район“, обясни той.

Според него турските спецслужби и военните съвместно издирват терористите, в това число на териториите на съседните Сирия и Ирак. Ердоган подчерта, че Турция не информира партньорите за подготовката и провеждането на антитерористичните си операции. „Ние никого не уведомяваме, а просто даваме команда на пилотите на F-16, защото даже онези, които наричат себе си приятели на Турция, по-често се противопоставят на подобни операции“, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови