Ердоган посочи условието за териториалната цялост на Сирия

Вилдан Байрямова 14 февруари 2019 в 15:24 2351 1

Ердоган-Путин-Сочи

Снимка АА

Без извеждането на кюрдските бунтовници от сирийския Манбидж и районите на изток от река Ефрат е невъзможно да се гарантира териториалната цялост на Сирия, заяви Ердоган по време на срещата си с Путин в Сочи.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин преговарят при закрити за медиите врати, предаде Анадолската агенция. При откриването на срещата турският лидер заяви, че Анкара е удовлетворена от позитивния подход на Москва към идеята за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия. Той допълни, че Турция подкрепя идеята за безопасната зона в Сирия в рамките на националната сигурност на тази страна.

Ердоган изрази увереност, че териториалната цялост на Сирия е невъзможно да бъде осигурена, „без да бъдат изметени терористите от PYD и YPG от сирийския Манбидж и от районите на изток от река Ефрат“. /PYD и YPG – Партия на демократичния съюз, клон на кюрдската ПКК в Сирия и Отряди за народна защита, бел.ред./. Турският президент отбеляза, че сътрудничеството по въпроса за използването на въздушното пространство на сирийския Идлиб трябва да обхване и територията на Африн, и зоната на операцията „Щит на Ефрат“.

Ердоган посочи, че трябва да се преодолеят пречките за създаването на комисията за подготовка на новата конституция на Сирия и подчерта, че като се има предвид позицията на ООН, процесът за формирането на тази структура може да бъде завършен в най-кратки срокове.

Руският президент Владимир Путин отбеляза, че страните-гаранти могат да постигнат целите си за Сирия по пътя на активната и всеобхватна работа, и на консенсуса. „Благодарение на съвместната ни работа с Турция ние постигнахме значителен прогрес в Сирия. Убеден съм, че заедно с Анкара ние ще дадем нов импулс на диалога между страните в Сирия“, посочи руският лидер.

Преди тази лидерска среща и отново при закрити за журналистите врати се състояха преговорите на Ердоган и иранския президент Хасан Рухани. От турска страна в нея участваха външният министър Мевлют Чавушоглу, финансовият Берат Албайрак, ръководителят на националната разузнавателна служба Хакан Фидан, прессекретарят на президента Ибрахим Калън и др. Преговорите между Ердоган и Рухани в санаториума „Русь“ продължиха малко над час, очаква се и тройната лидерска среща, посветена изцяло на Сирия.

Владимир Путин също преговаря с иранския си колега и му благодари „за приноса на Иран в урегулирането на сирийския конфликт“. „Ние работим твърде напрегнато, твърде координирано. Само такъв стил на работа ще ни донесе желаният резултат. Не всички въпроси са решени, но тристранната лидерска среща в Сочи позволява да се обсъдят много аспекти“, посочи Путин, цитиран от РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови