Ердоган продължава с отвличанията на гюленисти: МИТ прибра 6 учители от Косово

OFFNews 30 март 2018 в 09:11 3481 0

Косовската полиция арестува шест турци, работещи за местни училища и ги предаде на турските власти, съобщават световните медии.

Анадолската агенция съобщава, че турската разузнавателна агенция МИТ е използвала частен самолет, за да закара задържаните лица обратно в Турция и че те са предадени на съдебната власт.

Медиите в Косово определят акцията като "отвличане".

Вината на арестуваните е, че са от училищна мрежа, която принадлежи на Фетулах Гулен, духовникът когото Ердоган обвинява за неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Гюлен, който от години живее в САЩ, отрича да има участие в опита за свалянето на турския диктатор.

Според официалната турска информационна агенция шестимата са "предполагаеми членове на организацията ФЕТО" и са арестувани "след операции срещу клона на терористичната група на Балканите".

Турската полиция твърди, че има доказателства за това как те набират средства на Балканите и предполага, че са се опитвали да привлекат други последователи на духовника Гюлен. Друго допускане е, че участвали в конспирация за сваляне на турското правителство.

От косовското вътрешно министерство заявиха, че на арестуваните са отнели разрешенията си за пребиваване в страната, без да посочват причина.

Местното законодателство допуска ведомството да отмени разрешенията за пребиваване при заплахи за сигурността, престъпления, увреждане на обществения морал и правата на човека.

Десетки ученици от училищата в Гюлен в страната протестираха в центъра на Прищина, призовавайки за освобождаването на шестимата.

Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви в изявление, че не е бил информиран за полицейската операция и че се опитва да разбере "конституционните и правни основания на това действие и неясните неща за него".

Харадинай свика спешно заседание на кабинета си. Той поиска от ръководителите на разузнавателните агенции и полицейските служби, министрите на вътрешните работи и правосъдието да съобщят защо властите са отменили разрешенията на шестимата турци и защо са арестувани и депортирани "спешно и тайно".

Президентът Хашим Тачи също беше "разочарован от това как нашите съответни институции" не успяха да защитят чуждестранните граждани, работещи в Косово, добавяйки, че той научил за това след ареста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови