Ердоган реши: бежанците обратно в Сирия, арабските табели се заменят с турски

OFFNews 14 юли 2019 в 16:50 17419 0

Мигранти в Турция

Снимка АА

Турският президент Реджеп Ердоган взе решение сирийските бежанци в страната да бъдат насърчавани да се завърнат обратно, а криминално проявените да се депортират.

Това каза той по време на заседанието на централното ръководство на управляваща Партия на справедливостта и развитието, пише в. „Тюркие“. Главната тема за резултатите от местните избори бе изместена от въпросите на членове на върховния партиен орган за недоволството на гражданите от поведението на бежанците и настояването за налагане на нови политики спрямо тях.

„Ние бяхме принудени да отворим вратите си за сирийците, не можехме да не виждаме какво става и ги приютихме. А това можеше и на нас да се случи, в такава ситуация кой щеше да ни помогне на нас, кой щеше да ни прибере? Но в това отношение ще направим нови стъпки. Ще насърчим завръщането в родината им. Онези, които са извършили престъпления, категорично ще бъдат депортирани“, посочи Ердоган.

Преди дни подобно изявление направи и зам.-министърът на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ, който подчерта, че криминално проявените сирийци ще бъдат лишени от временния статут за закрила, ще им се отнеме правото на престой и ще бъдат изведени от Турция.

„Тук никой няма свободата да извършва престъпления и това е валидно и за бежанците. Във връзка с престъпленията, извършени от сирийците и другите чужденци, съдебните органи предприемат действия и се извършват административни процедури, в това число и депортирането им“, посочи той.

Главната дирекция по миграцията, след като получи становищата на всички съответни заинтересовани страни, подготви и прилага стратегическия документ за борба с незаконната миграция и националния план за действие, освен това се работи и по отделен 6-месечен план за действие, поясни зам.-министърът. Той допълни, че през следващите 6 месеца ще се направят интензивни инспекции в цялата страна и ще се засили контролът по границите. Освен това ще се ускори работата по залавянето и депортирането на всички чужденци, които са влезли нелегално в страната. Законно пребиваващите чужди граждани ще трябва да спазват правилата, традициите, обичаите и обществения ред на Турция.

Започва подмяната на всички табели, изписани на арабски, с такива само на турски език, в три от големите райони на Истанбул работата е стартирала. В граничещия със Сирия град Килис, където бежанците са два пъти повече от местните, вече са подменени 531 арабски табели с турски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови