Ердоган стяга редиците на ислямския свят

Необходима е борба с ислямофобията така, както и с антисемитизма след Холокоста, призова турският лидер

Вилдан Байрямова 22 март 2019 в 13:06 2217 0

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган осъди намерението на Доналд Тръмп да признае окупираните Голански възвишения като израелска територия. Той откри разширеното заседание на Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ в Истанбул, свикано заради атентатите в джамиите в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Ердоган заяви, че заявката на американския президент Тръмп провокира нов тласък на напрежението и кризата в Близкия Изток и подчерта, че ислямският свят няма да допусне узаконяване на окупацията на Голанските възвишения. Той отбеляза, че е немислимо да се очаква от страните в ОИС безучастно отношение към заплахите срещу цялото човечество и бъдещето на ислямския свят.

Според него ръстът на проявите на радикализъм и ксенофобия в света заплашва не само мюсюлманите, но и евреите, мигрантите от Африка и Азия, циганите. Ердоган подчерта, че човечеството трябва да се бори с растящата ислямофобия със същата решимост, с каквато се е противопоставила на антисемитизма след Холокоста. Президентът посочи, че политиците от Запада, опитващи да си проправят път към властта с призиви за изолация на мюсюлманите и мигрантите, следва да бъдат подлагани на остра критика.

Турският лидер призова неонацистките организации в страните на Запада да бъдат включени в списъка на терористичните организации редом с Ислямска държава, „Аш-Шабаб“ и кюрдската ПКК. Той акцентира на трагедията в Нова Зеландия, където при терористичен акт загинаха 50 мюсюлмани. „Подлата атака, при която бяха убити 51 мюсюлмани и още 47 участници в петъчната молитва бяха ранени, не може да се оценява като обикновено престъпление. Властите в Нова Зеландия трябва да произнесат най-суровото наказание за извършителя на кървавия терористичен акт в джамиите и да разкрият всички онези, които са свързани с това престъпление. Това ще бъде ясно послание към всички, които планират подобни атаки“, призова Ердоган.

И предупреди: „Ислямските страни са длъжни да демонстрират категорична позиция по този въпрос, за да не се допуснат подобни трагедии и повторение на кръвопролитията в джамиите. Ако игнорираме проблемите, не е възможно да ги решим. Важно е да се разкриват и отстраняват причините за социалното напрежение. Не следва да затваряме очите си пред въпросите, вълнуващи цялото човечество. В противен случай проблемите ще се увеличават“, каза той пред участниците във форума.

Ердоган подчерта, че по въпросите, засягащи интересите на мюсюлманите, страните от ОИС са длъжни да се отказват от краткосрочните изгоди в името на цялата ислямска общност. Той призова и за по-тежки наказания за престъпленията от ксенофобия и ислямофобия, за разширяване на определението за тероризъм, както и в учебните програми да бъде включена информация за недопустимостта на междурелигиозна вражда.

„Нито една религия по света не пропагандира насилие и тероризъм. Всякакви паралели по този въпрос са недопустими“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместната пресконференция с генералния секретар на ОИС Юсиф бин Ахмед ал-Усеймин в Истанбул. „Ислямът е религия на мира. Мирът и съгласието са основни елементи на ислямския светоглед“, допълни министърът.

Чавушоглу отбеляза, че в основата на ксенофобските прояви, радикализма и тероризма стоят нападките на отделни политици от Запада и редица средства за масова информация по адрес на мюсюлманите и мигрантите. Той настоя за създаване на специален механизъм в рамките на ОИС за контрол и сътрудничество в борбата с ислямофобията, а всички прояви на вражда към мюсюлманите трябва да се фиксират и за тях да се информират обществата в страните от Запада и световната общност.

Генералният секретар на ОИС посочи, че всички световни лидери трябва да бъдат наясно, че тероризмът няма национална, религиозна и расова принадлежност. Ако не се противопоставим на радикализма и враждата към мюсюлманите, престъпленията, основани на ислямофобията няма да спрат, каза Усеймин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!