Ердоган в американския печат: Прегърнете мюсюлманите

Вилдан Байрямова 20 март 2019 в 14:48 2103 0

Реджеп Ердоган WP

Снимка WP

За пореден път турският президент Реджеп Ердоган получи място като автор в американския печат, този път в Washington Post. Той осъжда проявите на ксенофобия и ислямофобия в страните от Запада и ги призовава да им се противопоставят категорично. А поводът да пише е атентатът в Крайстчърч – тема, която той неизбежно коментира в предизборните си речи пред турските избиратели.

Под заглавие „Убиецът от Нова Зеландия и Ислямска държава са изтъкани от едно и също платно“ Ердоган се фокусира в гибелта на 50 невинни мюсюлмани и десетките ранени богомолци, събрали се в джамиите в Крайстчърч за голямата петъчна молитва. Ето какво пише президентът по-нататък:

„Има много исторически референции по оръжието на убийството и в манифеста, които заподозреният терорист е публикувал онлайн. Броят на посочванията на Турция и персоналното ми споменаване беше любопитен и си струваше по-задълбочено обмисляне.

След атаката в Нова Зеландия турските власти откриха, че Брентън Харисън Тарант, предполагаемият стрелец, е посетил Турция два пъти през 2016 г. и прекарва време в различни части на страната. Освен това турското разузнаване установи, че Тарант е пътувал до редица други места — включително Мароко, Израел и Хърватия. Турските разузнавателни и правоприлагащи агенции, в сътрудничество с Нова Зеландия и други, продължават усилията си да хвърлят светлина върху случилото се и да предотвратят бъдещи атаки.

Предполагаемият извършител на клането в Крайстчърч се опитва да легитимира извратената си гледна точка, като подрива световната история и християнската вяра. Той се опитва да засади семената на омразата сред другите хора. Като лидер, който нееднократно е подчертавал, че тероризмът няма религия, език или раса, категорично отхвърлям всеки опит терористичните атаки от миналата седмица да се асоциират с ученията, морала или максимите на християнството. Това, което се случи в Нова Зеландия, е токсичен продукт на невежеството и омразата.

Това не е първият път, когато турският народ е свидетел на грубо изкривяване на историята от ръцете на терористи. От погледа към историята през обектива на нейната радикална идеология, самопровъзгласилата се Ислямска държава - терористична организация, която е избила хиляди, най-вече цивилни мюсюлмани през последните години, призова за „презавладяването“ на Истанбул – много подобно на нападателя от Крайстчърч, който обеща в манифеста си да направи града „още веднъж истинска християнска собственост“. Ислямска държава по същия начин обеща да унищожи Република Турция – една от причините турските войски да сринат с толкова сила терористичната групировка в Сирия.
Така, че трябва да констатираме, че няма абсолютно никаква разлика между убиеца, който изби невинните хора в Нова Зеландия, и тези, които извършиха терористичните актове в Турция, Франция, Индонезия и другаде.

След атаките на Ислямска държава не липсваха западни политици и анализатори, извратено обвиняващи в тероризъм исляма и мюсюлманите – хора, мненията на които са много сходни с позицията на австралийския сенатор Фрейзър Анинг. Тогава ние възразихме срещу асоциирането на нашата вяра с тероризма и се заклехме да не допуснем опитите на терористи да потопят религията ни. За съжаление, ислямофобията и ксенофобията, наред с други практики, несъвместими с либералните ценности, бяха посрещнати с мълчание в Европа и други части на западния свят. Не можем да позволим това да се повтори.

Ако светът иска да предотврати бъдещи нападения, подобни на тези в Нова Зеландия, той трябва да започне с извода, че случилото се е продукт на координирана клеветническа кампания. Трябва да се каже, че турският народ няма просто да изостави вековната си родина, защото терористите настояват за това. Нито пък ще позволим на побъркани убийци да ни говорят за религиозна общност, нация или група. Наследник на Османската империя, която е била член на европейското семейство на народите от векове, Турция се присъедини към Алианса срещу тероризма веднага след терористичните атаки от 11 септември 2001 г. След като се присъединихме към НАТО преди повече от 60 години, ние считаме за наша стратегическа цел да станем пълноправен член на Европейския съюз. По същия начин ще продължим да сътрудничим с нашите приятели и съюзници в борбата срещу всички терористични групи.

След клането в Крайстчърч, Западът има определени отговорности. Западните общества и правителства трябва да отхвърлят нормализирането на расизма, ксенофобията и ислямофобията, които се увеличават през последните години. От решаващо значение е да се установи, че такива идеологии като антисемитизма представляват престъпления срещу човечеството. Освен това трябва да осветим всички аспекти на случилото се и да разберем напълно как терористът се радикализира и връзките му с терористичните групи, за да предотвратим бъдещи трагедии. И накрая, всички западни лидери трябва да се поучат от смелостта, лидерството и откровеността на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, и да прегърнат мюсюлманите, живеещи в съответните им страни“.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че на 22 март в Истанбул представители на страните от Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/ ще обсъдят трагедията в Крайстчърч. В качеството си на действащ председател на ОИС Турция е взела решение за провеждането на разширено заседание на изпълнителния комитет на организацията с участието на всички страни-членки. Към момента участието си са потвърдили 20 от участващите държави. Иран, Либия, Индонезия, Пакистан, Афганистан, Судан, Катар и Сомалия ще бъдат представени от външните си министри, други държави ще изпратят ръководители на ведомства, специални представители и посланици.
Планирано е участието и на президента Реджеп Ердоган. Покана е изпратена и до представители на Нова Зеландия, което вицепрезидентът Фуат Октай и външният министър Мевлют Чавушоглу предложиха по време на спешната си визита в Нова Зеландия. Вицепремиерът и външен министър на страната Уинстън Петерс и министърът по въпросите на етническите общности Джени Салес са дали съгласие за участие в истанбулското заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови