Ескалация между Москва и Варшава: ФСБ арестува за подкуп полякиня с дипломатически паспорт

OFFNews 16 ноември 2022 в 11:31 9354 9

Ева Малгожата Бокшнайдер

Снимка Пресслужба на ФСБ

Арестът на Ева Малгожата Бокшнайдер

Напрежението между Москва и Варшава ескалира на фона на кризата с падналата в Пшеводув в Източна Полша ракета, след като Федералната служба за сигурност (ФСБ) обяви, че е арестувала полски дипломат с подкуп. Впоследствие стана ясно, че е била задържана полската гражданка Ева Малгожата Бокшнайдер, която има дипломатически паспорт, но МВнР във Варшава обяви, че случаят не засяга външното министерство, а самата Бокшнайдер не е търсила ведомството или посолството в Москва за съдействие.

Според РИА Новости, която цитира Центъра за обществени връзки на ФСБ агенти на службата са арестували гражданка на Полша с дипломатически статус, която е заподозряна в получаването на подкуп в размер на 20 хиляди евро за оформяне на фиктивни документи за внос на алкохол.

„При получаване на подкуп в размер на 20 хиляди евро за подготовката на фиктивни товарителници за освобождаване от плащането на митнически сборове при вноса на търговски партиди алкохол е задържана с веществени доказателства сътрудничката на международна финансова организация с дипломатически статус, гражданката на Република Полша Малгожата Ева Бокшнайдер“, се казва в съобщението.

МВнР на Русия е обявила Бокшнайдер за персона нон грата и е дало на чужденката срок до края на седмицата за да напусне Русия. Руските органи са установили склад за съхранение на контрабанден алкохол по случая, иззети са били над 40 тона спиртни напитки на стойност най-малко 2 милиона долара.

Бокшнайдер е била ръководител на отдела за стратегическо планиране и развитие на на Международна банка за икономическо сътрудничество (IBEC), бившата банка на Съвета за икономическа взаимомощ (СИВ), в която България прекрати участието си през март т. г. с рещение на кабинета.

Въпросът не засяга полската дипломация, г-жа Бокшнайдер е служител на международна организация и не се е обръщала за помощ в дипломатическото ни представителство“, съобщи в сряда Лукаш Яшина, говорител на МВнР на Полша.

Руските власти използваха случая за да поставят Полша в негативен контекст, след като показаха кадри с връчването на подкупа, като акцентират, че е полякиня с дипломатически статус. „А междувременно в Русия вече арестуват поляци“, написа в заглавие Лента.ру.


Четири минути, без ръкостискане. Збигнев Рау връчи протестна нота на руския посланик в полунощ

Във вторник срещу сряда се състоя разговор на министъра на външните работи на Полша проф. Збигнев Рау с извикания по спешност в полунощ посланик на Руската федерация Сергей Андреев. Срещата е минала без подаване на ръце и е продължила само 4 минути.

Г-н посланикът беше вчера в МВнР десетина минути преди полунощ. Беше приет от министър Збигнев Рау. Разговорът беше много кратък без всякаква куртоазия, любезности и без дори размяна на ръкостискания. Продължи четири минути. Г-н министърът представи на посланика дипломатическа нота, която описва ситуацията и нашата гледна точка към целия случай. Г-н посланикът я прие за сведения и напусна сградата на МВнР“, обясни говорителят на МВнР Лукаш Яшина в разговор за TVP info.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

8

Diogen

16.11 2022 в 19:32

Рашистите са невероятни тъпаци. Току-що гръмна скандала с ракетата в полша и те вече бързат да реализират глупашките ис схеми. Няма по-задръстени от тях!

345

7

Джендо Джедев

16.11 2022 в 17:08

Ама в цивилизования свят политиците пият контрабандни питиета докато плебсът се налива с лосион за баня ли? Хм, не знаех... :D

345

5

Джендо Джедев

16.11 2022 в 14:08

Еврак,

Как да не се внася, бе? Да не мислиш, че Батюшката ти и свитата му пият лосион за баня като крепостниците си? Ми не, наливат се с хубави западни питиета. Любезно предоставени от контрабандистите като тая мацка. Явно, обаче, не си е платила където трябва, когато трябва и комуто трябва, та е станала курбан. В Рашка е така!

22547

3

dolivo

16.11 2022 в 12:57

полска Зубровка, водчица, мммм

865

2

Constanza

16.11 2022 в 12:18

Останала съм с впечатление, че търсят по-скоро количество отколкото качество.

345

1

Джендо Джедев

16.11 2022 в 11:35

"Според РИА Новости, която цитира Центъра за обществени връзки на ФСБ агенти на службата са арестували гражданка на Полша с дипломатически статус, която е заподозряна в получаването на подкуп в размер на 20 хиляди евро за оформяне на фиктивни документи за внос на алкохол."

Рашняците се чудят какви пируети да правят, за да си внесат качествен алкохол покрай санкциите. :D