Еврейската държава, която Сталин създаде в Сибир

OFFNews 21 март 2019 в 16:59 17577 0

Снимка nesiditsa.ru

В най-отдалечените части на Сибир съществува европейска държава, създадена от Сталин, за да се заселят в нея евреите не само в СССР, но и от чужбина. Това обаче така и не се случва. Автономната област е с неуреден статут, а от днес селце в нея е вече свързано с Китай чрез мост над река Амур. 

В началото на XX век руските евреи имат право да живеят само в рамките на Линията на уседналост, която обаче става чест обект на погроми. През 1905 г. близо 800 души са убити при нападения. 

Линията на уседналост е отменена след Февруарската революция от 1917 г., но насилието над евреите не спира. По време на Гражданската война (1918 - 1921) са убити 200 000 евреи. 

След Октомврийската революция правителството решава да превърне евреите в селяни, а Сталин настоява разпръснатото еврейско население да се засели на една ясно определена територия, която да има национална автономия, подобно на други съветски националности. 

Първи подобен опит се прави през 1926 г. Тогава Москва обявява подкрепата си за създаване на автономна област в Крим, където се заселват близо 96 000 еврейски семейства. 

Проектът се разраства и през 1929 г. СССР подписва споразумение с еврейската организация Американски еврейски обединен разпределителен комитет, която дава 1,5 млн. долара годишно с идеята в Крим да се преселят евреи. Така СССР започва да изгражда в Крим комуни, в които да живеят евреи. Започват обаче нападения от местни групи, които завиждат на финансирането, което евреите на полуострова получават. 

Тогава Сталин решава да засели евреите в отдалечените райони на Сибир.

Речено - сторено. За автономната област са отделени 36 000 кв. км, а първите еврейски семейства се преселват там през 1928 г. Те се заселват близо до селцето Тихонкая, което постепенно се разраства и се превръща в град Биробиджан - столицата на създадената на 7 май 1934 г. Еврейската автономна област.

Начинанието обаче се оказва неуспешно. Пътуването до автономната област е дълго и трудно, а преселването не е добре организирано. Проблем е и това, че районът е с неясен статут. Сталин не дава истинска автономия на областта и не я превръща в република.

Освен това той не позволява на евреите извън СССР да се заселят в Еврейската автономна област, когато започват гоненията на нацистите. Нещо повече - по това време са екзекутирани много евреи жители на областта.  

След създаването на Израел през 1948 г. мястото е много по-привлекателно за евреите в сравнение с отдалечения район в Сибир. В момента там живеят над 15 000 преселници от областта.

Еврейската автономна област продължава да съществува и днес. В нея живеят по-малко от 160 000 души, като според данни от 2010 г. евреите са под 1% от населението. През 1994 г. в областта живеят едва 1,9% от всички евреи в Русия. 

Въпросът за юридическия статут на ЕАО обаче остава неясен. 

След преобразуването на останалите автономни области в Русия в началото на 90-те години на миналия век ЕАО си остава единствената автономна област в Руската федерация - останалите четири получават статут на републики.

Въпросът за статута на автономната област е обсъждан от руските депутати неведнъж, но заради юридическата му сложност няма окончателно решение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews