Facebook махна постове от предизборната кампания на Тръмп заради нацистки символ

OFFNews 19 юни 2020 в 11:04 2156 0

Снимка БТА/AP

Facebook премахна серия от реклами и постове, разпространявани от предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп, заради символ, използван в нацистка Германия за обозначаване на политически затворници, предаде Би Би Си. 

Рекламите включват предупреждения за "опасни тълпи от крайнолеви групи" и в тях има картина на обърнат обратно червен триъгълник.

"Нацистите използваха червени триъгълници, за да идентифицират своите политически жертви в концентрационните лагери", посочва в туит Джоната Грийнблат, главен изпълнителен директор на американската правозащитна организация Anti-Defamation League.

Ръководителят на политиката за сигурност във Facebook Натаниел Глейхер заяви по време на изслушването пред Комитета по разузнаване на Конгреса, че не се допускат символи, които представляват омразни организации или омразни идеологии, освен ако не са поставени в осъдителен контекст. 

От кампанията на Тръмп отвърнаха, че са използвали символа на червения триъгълник като асоциация с Антифа – антифашистко политическо движение. Според кампанията именно Антифа е замесена в протестите срещу расизма и насилието на полицаи.

"Искаме да отбележим, че Facebook все още има обърнат червен триъгълник в своите емоджита, който изглежда точно по същия начин, така че е любопитно, че те атакуват точно тази реклама", посочва Тим Мърто, комуникационен директор на президентската предизборна кампания.

През март Facebook премахна серия реклами отново на кампанията на Тръмп, в които избирателите се окуражават да участват в преброяване на населението, но в тях имаше линк, който вместо това отвеждаше към допитване за предизборната кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови